Op de meeste basisscholen is piet nog altijd roetzwart

Sinterklaas en Zwarte Piet in 2006 op een school in Den Haag. Beeld Archief ANP
Sinterklaas en Zwarte Piet in 2006 op een school in Den Haag.Beeld Archief ANP

Het overgrote deel van de basisscholen viert sinterklaas woensdag en donderdag met zwarte pieten. Op vijf van de zes scholen zijn de helpers van de Sint roetzwart ge­schminkt.

Redactie

Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar, zo heeft onderzoekscentrum Duo Onderwijsonderzoek & Advies maandag bekendgemaakt op basis van een rondvraag onder bijna ­zeshonderd scholen verspreid over Nederland.

Hoewel er veel zwarte pieten rondlopen, constateren de onderzoekers wel dat de zwartepieten­discussie ook van invloed is op de scholen. Zo worden de zwarte ­helpers op bijna een derde van de scholen vergezeld door roetveeg­pieten; een kleine stijging. Vorig jaar maakte de roetveegpiet zijn opwachting op een kwart van de basisscholen.

Vooral op scholen in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is deze van uiterlijk veranderende piet een vertrouwde verschijning aan het worden. Ook is er een verschil tussen openbare en christelijke scholen. Piet is op protestantse en katholieke basisscholen vaker traditioneel uitgedost dan de piet die bij openbare scholen op bezoek komt.

Vrijwel alle basisscholen vieren sinterklaas, behalve sommige orthodox-christelijke of islamitische scholen. Op het merendeel van de scholen is er geen discussie binnen het team geweest over het soort piet. Ook onder ouders was er weinig verdeeldheid. Een uitzondering vormen de drie eerdergenoemde grote steden, waar in een kwart van de gevallen wel discussie ontstond tussen ouders.

Leerkrachten schreven bij het onderzoek vaak dat de zwarte­pietendiscussie moet stoppen of met meer respect voor elkaar gevoerd moet worden. Ook merken de docenten op dat voor kinderen de kleur van de pieten helemaal niets uitmaakt.

Lees ook:

Vier achtstegroepers reageren op de discussie over Zwarte Piet

Grote mensen doen alsof ze kleine kinderen zijn die om een speeltje vechten.”

Schuif ons Zwarte Piet-liefhebbers alsjeblieft geen racisme in de schoen

Prima als Piet van kleur verandert, maar langzaam graag, vragen twee lezers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden