Op de islam schelden, dat houdt een keer op

Het is onterecht en benepen om de islam gewelddadig te blijven noemen. Elke religie kan verkeerd gebruikt worden; daar is de islam niet uniek in.

door Jan Jaap de Ruiter

Tenenkrommend las ik zaterdag het artikel van Anne-Marie Delcambre in Letter & Geest. De kop was veelzeggend: ’De gematigde islam bestaat niet’. Deze bewering is grotendeels gestoeld op een analyse van diverse koranteksten die, hoe je ze ook wilt interpreteren, altijd op agressie en geweld uitdraaien. De gematigde moslim is er dan één die niet 100 procent leeft naar de altijd gewelddadige verzen van de Koran.

Mijn reactie was tweeërlei. ’Vertel eens wat nieuws’, dacht ik, en ik vroeg me af: ’Wat wil zij nou precies met de islam en de moslims?’ Die laatste vraag stel ik ook aan de politiek in Nederland en de Nederlandse media, inclusief Trouw.

De islam en de moslims in Nederland zijn nieuw bij ons. We kenden de islam al wel uit het oude Nederlands-Indië, maar nooit was de islam zo massaal aanwezig in ons land. De sfeer is er echter een van afkeer en wantrouwen. Keer op keer wordt de islam in de diverse media op teksten uit Koran, sjaria en overlevering beoordeeld. Onveranderlijk is het eindoordeel dan negatief en afwijzend. Vandaar mijn verzuchting om eens met iets nieuws te komen.

En dan mijn tweede vraag: ’Wat wil je nou precies met de islam en de moslims?’ Natuurlijk, als je de bronnen van de islam gaat analyseren en je zoekt naar agressieve en gewelddadige teksten, dan is de Koran een dankbaar boek. Maar je moet het breder zien, veel breder dan de benepen visie van mevrouw Delcambre. Wie de boeken van joden en christenen analyseert en erin zoekt naar geweld en agressie, ziet dat het Oude Testament grossiert in verwijzingen naar de eeuwig toornige God die zijn vijanden verplettert, en dat het Nieuwe Testament in het boek Openbaring grossiert in verwijzingen naar een eindtijd waarin de ongelovigen met vuur verbrand zullen worden. Gelukkig zijn niet alle joden en christenen 100 procent joods en 100 procent christelijk. Het bloed zou rijkelijk stromen.

Begrijpt mevrouw Delcambre echt niet dat alle religies garant staan voor oorlog en geweld en dat het de taak is van een democratische overheid om te zorgen dat de valse hond van de religie in zijn hok blijft, terwijl de brave hond van de religie de ruimte moet krijgen om te kunnen bloeien en bouwen aan de maatschappij? Dat kan toch? We hebben hier te lande schrijvers, politici, acteurs, musici en voetballers met een islamitische achtergrond. Er zijn toch de ’kleine luyden’ van de islam die braaf hun geloof beleven en niets dan vrede en respect – willen – uitstralen? Tegelijkertijd ziet onze overheid erop toe dat het islamitisch fundamentalisme met hand en tand bestreden wordt.

Ik wil weten: wanneer gaan de media nu eens nadenken over wat ze met de islam en de moslims willen? Wanneer houdt het zwarte pieten op? Wanneer worden schrijvers met oogkleppen op zoals Delcambre en in eigen land Hans Jansen bevraagd hoe het dan wél moet met die islam en die moslims?

Ik persoonlijk zal pas een religie in mijn leven aanvaarden als twee homoseksuele mannen of vrouwen in een land dat uitsluitend en alleen door de SGP wordt bestuurd of in een land als Saoedi-Arabië in een kerk of moskee kunnen trouwen en een gelukstelegram krijgen van het staatshoofd van dat land. Tot die tijd moet ik niets van religie hebben en is het mijn standpunt dat religie, jodendom, christendom en islam, aan de lijn moet als het gaat om haar gewelddadige karakter. Maar diezelfde religie moet de ruimte krijgen als het gaat om haar vredelievende en ethische karakter. Tegen religie schelden houdt een keer op. De opinieleiders moeten nu maar eens zeggen hoe ze met islam en moslims om willen gaan.

Laat ik me ten slotte dan ook maar een keer bezondigen aan de fout van mevrouw Delcambre en een veelzeggende tekst uit de Koran citeren: Soera 5, de Tafel, vers 64: ,,Telkens als zij (wordt bedoeld: joden en christenen) een vuur ontsteken dat tot oorlog leidt, dan dooft God het.’’ God, Allah, houdt volgens diezelfde Koran blijkbaar niet van oorlog tussen monotheïsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden