Op de democratische school bepalen kinderen het zelf

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Tien jaar geleden kwamen de eerste scholen waar leerlingen zelf konden bepalen of en wat ze leerden.  De 'Iederwijsscholen', konden rekenen op veel weerstand. Politici spraken van 'veredelde speelplaatsen'. Veel van die - vaak particuliere - scholen gingen weer ter ziele. Door negatieve inspectierapporten en dalende leerlingenaantallen moesten ze, soms na jarenlange rechtszaken, hun deuren sluiten.

Redactie

Voor het eerst in jaren is er nu weer een democratische basisschool die subsidie krijgt van de overheid en daarmee onder het reguliere onderwijs valt: De Vallei in Elst. "Ouders kiezen bewust voor ons. Ze realiseren zich dat het onderwijs in zijn huidige vorm kinderen niet opleidt tot wat de maatschappij van ze vraagt. Dat het anders moet", zegt directrice Maaike Van Mourik. Volgens haar is er tegenwoordig meer begrip voor dit type vernieuwend onderwijs. "Wij zijn geen clubje extremisten."

Lees ook hoe Luca (7) een motie indient voor een 'persoonsgebonden uitzondering' om in de kleuterruimte te mogen spelen, die eigenlijk alleen voor kinderen tot zes jaar is.

Abonnees lezen het artikel 'Geschiedenis gaat vandaag niet door, want de kinderen gaan liever naar yoga' gratis via de app of digitale editie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden