Op de camping zijn de huisjes drukker bezet dan de tenten

reportage | Familie Plug sliep paar nachten thuis. 'Het weer was te slecht voor de kinderen.'

RIJNSBURG - "Vandaag is het de mooiste dag in de afgelopen twee weken", zegt André Plug uit Noordwijk deze zaterdagmiddag enthousiast als hij voor zijn grote tent met voortent en luifel staat op het recreatiecentrum 'De Koningshof' in Rijnsburg. 's Morgens had het nog flink gedonderd met regen, maar daarna trok de lucht open en kwam er een heldere blauwe lucht met felle zon.

"Zo goed is het nog niet geweest deze vakantie. Bijna elke dag regen of het was te fris. We kwamen op 8 augustus met onze vouwwagen op deze camping aan en de volgende nacht sliepen we al weer thuis in Noordwijk, omdat het te gevaarlijk was met de kinderen vanwege de wind en de regen. In totaal hebben we al drie nachten thuis geslapen. Ook stonden we hier op het terrein eerst op een andere plek. Die was heel gunstig in de zon, maar zeer ongunstig in de wind. Vanwege het weer zijn we verhuisd naar een beschutte plek", vertelt de vader van twee jonge kinderen.

Samen met zijn vrouw en kinderen is hij voor de tweede keer op deze camping tussen Leiden en Katwijk in de Bollenstreek. Omdat de familie Plug in Noordwijk woont, hoeft ze niet per se naar de kust. "Het is fijn hier. Een camping in Duitsland ziet er toch hetzelfde uit, dus waarom zouden we verder gaan", zegt Plug.

In een groot deel van het land zijn de scholen al weer begonnen en is het daarom minder druk op de campings. Over de gehele zomer, zegt eigenaar Flip Kromhout (63), was 'De Koningshof' weliswaar iets minder druk dan vorig jaar, maar dat deert hem niet zo. De chaletjes die hij ook verhuurt waren namelijk juist drukker bewoond.

De toeristische sector maakt enige groei mee. Volgens het onderzoeksbureau NBTC-Nipo zouden de binnenlandse vakanties licht dalen of stabiel blijven, tussen nul en twee procent. Maar het blijkt dit seizoen toch beter te gaan dan verwacht, waarschijnlijk vanwege de mooie voorzomer en omdat Nederland weer uit de crisis begint te komen en we weer meer durven uit te geven.

"Dat klopt. Campings blijven nog stabiel of lopen er nog een beetje achteraan, maar de huisjes lopen goed", zegt zoon Pim Kromhout (25), opvolger van zijn vader in het familiebedrijf. Door de Tweede Wereldoorlog ging het slecht met het boerenleven en bedacht grootvader Kromhout dat hij zijn land kon gebruiken als kampeerterrein. Uiteindelijk groeide het boerenbedrijf uit tot een volwaardige camping met allerlei faciliteiten.

Terug naar de familie Plug: "We houden van kamperen en daarom zijn we na die nachten thuis weer teruggekomen. Er is hier genoeg te doen, zoals een binnen- en buitenzwembad, en we hebben voor de kinderen natuurlijk altijd nog de iPad en een mini-pooltafeltje. Een grote plus is dat we hier geen televisie hebben."

Eigenaar Kromhout merkt dat mensen het weer toch van belang vinden bij boekingen. Ze boeken later of komen erop terug. Daarom is in augustus, de natste maand vandeze zomer, zo'n twee derde van de kampeerplekken bezet. Vorig jaar was dat zo'n 90 procent.

Zaterdag overdag had de familie Plug nog geluk met het weer, maar in de avond ging het weer mis. In de hele regio heeft het opnieuw geregend en op een aantal plekken zelfs flink geonweerd. Maar dat mag de pret van het Noordwijkse gezin niet drukken. "En anders zijn we toch zo weer veilig thuis."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden