Op de bres voor schone zee en kankerbestrijding

Olympisch kampioenen worden in de aanloop naar Rio ingezet voor het goede doel

Dorian van Rijsselberghe staat bij een enorme sorteermachine van het waterschap in Noord-Holland. De olympisch kampioen windsurfen ziet hoe een blauwe plastic tas nog net door het rooster glipt, mee richting zee.

Even later op het strand plukt Van Rijsselberghe de zak uit de branding. In het filmpje, dat gisteren online ging, roept hij studenten van technische universiteiten en hogescholen op om een oplossing te bedenken voor het afval dat in het water terechtkomt. De winnaar krijgt zijn collegegeld terug en maakt kans op een carrière in de waterwereld.

Bijna dagelijks bemoeit de windsurfer zich met vervuiling in zee. Via zijn bekendheid hoopt de geboren Texelaar bewustwording te creëren over de groeiende plastic soep, de drijvende vuilnisbelt, in oceanen.

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio gebruiken organisaties hun ambassadeurs om aandacht te vragen voor de goede zaak. De Nederlandse olympiërs zijn bijna allemaal verbonden aan initiatieven om de wereld een stukje beter te maken. Het hoort tegenwoordig bij het vak als topsporter. Hoe gekker de actie, hoe beter. Als er maar aandacht komt voor hun project.

Maarten van der Weijden liet zich door KWF Kankerbestrijding verleiden tot een marathon tijdens de Swim Cup van vorige maand. De zwemmer heeft zelf leukemie gehad en zet zich nu in voor de strijd tegen kanker.

Urenlang lag de kampioen van Peking in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Hij begon om elf uur 's avonds en zwom de hele nacht door, gesteund door zwemmers die in estafettevorm met hem meededen.

Na 42,2 kilometer in 844 banen was Van der Weijden eindelijk klaar. Rond half tien in de ochtend klom hij met pijnlijke schouders het bad uit. Het resultaat: ruim 43.000 euro voor onderzoek naar kanker.

Op het gewenste resultaat moet Van Rijsselberghe overigens nog steeds wachten. De windsurfer heeft de afgelopen jaren veelvuldig geklaagd over het vervuilde water in Rio, waar over drie maanden de Spelen worden gehouden.

Chef de mission Maurits Hendriks ging drie weken geleden met eigen ogen kijken hoe het eraan toe was. Hij zag een levende vis, en trok daaruit de conclusie dat er vooruitgang was geboekt.

Van Rijsselberghe, die met de Nederlandse ploeg een huis huurt in Rio, denkt daar anders over. "Niet waar wij zitten", schreef hij vorige week nog op zijn website over de zogenaamde vooruitgang.

Bij de baai van Guanabara, waar de zeilwedstrijden worden gehouden, is het volgens hem nog net zo vies als een half jaar geleden. "We hebben af en toe nog steeds plastic tassen aan onze vinnen en als het na een zware regenbui niet waait is de stank geen pretje."

De rommel is niet alleen slecht voor het milieu en de gezondheid van sporters, maar zorgt ook voor een oneerlijke strijd in het olympische water. Als er rommel aan de plank of boot blijven hangen, remt dat af. Dat kan Van Rijsselberghe niet gebruiken op weg naar prolongatie van zijn titel.

In de aanloop naar de Spelen maakte ook Ranomi Kromowidjojo zich druk over Braziliaanse toestanden, maar dan op het droge. Na de wereldkampioenschappen zwemmen in Kazan vorig jaar zomer reisde de olympisch kampioene af naar Fortaleza in het noordoosten van Brazilië.

Daar trok ze samen met Unicef, waar ze ambassadeur voor is, naar de sloppenwijken en sprak onder meer met straatkinderen. Stond ze plotseling in een zwaarbewaakte vrouwengevangenis tussen meisjes die waren veroordeeld voor moord. Dat was even wat anders dan het veilige Eindhoven.

Kromowidjojo werd na haar succes in Londen gevraagd om haar naam te verbinden aan de organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Na tweemaal goud staan de goede doelen voor haar in de rij. Met Rio in het vooruitzicht pronken ze graag met haar naam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden