Op de Beurs

Over groene paden
De Franse regio Champagne-Ardennen, in het noordoosten van Frankrijk ingeklemd tussen Picardië en Lorraine, biedt vijfduizend kilometer aan bewegwijzerde, overwegend vlakke paden, geschikt voor wandelen en fietsen. Vierhonderd kilometer ervan voert over zogenaamde voies vertes, 'groene paden', aangelegd op voormalige spoorwegtracés en jaagpaden langs kanalen. De belangrijkste voies vertes zijn de voie verte Trans-Ardennes, een pad met een lengte van 83 kilometer, dat loopt langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet en de voie verte van het kanaal van de Haute Seine, in Aube. In de omgeving van het 4800 hectare grote Lac du Der - één van de grootste stuwmeren in Europa - loopt nog eens ruim honderd kilometer aan fietsroutes. Vooral in de herfst en de lente is deze streek in trek, vanwege de meer dan veertigduizend kraanvogels die hier dan verblijven. Champagne-Ardennen is ook geschikt voor ATB-fietsen, onlangs is bij Chaource en Val d'Armance ruim honderdtachtig kilometer aan nieuwe tracks aangelegd.

In de regio zijn tien langeafstandswandelpaden te vinden. Ongeveer tachtig fietsvriendelijke accommodaties hebben zich op initiatief van het verkeersbureau Champagne-Ardennes verenigd onder de noemer Champagne à vélo.

Fietsvakantieworkshops
Welke eisen stel je aan je fietsvakantie-fiets? Hoeveel kilometers maak je per dag? Is klimmen zwaar? Hoe en waar overnacht je? Hoe regel je vervoer van start- naar eindpunt? Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs worden op beide dagen fietsvakantieworkshops aangeboden in de Forumlounge.

Bert Bohlander van stichting Europafietsers (voorheen Fietskaartinformatiestichting) geeft tips voor de beginnende Europa-vakantiefietser.

Peter Snel (Snel fietsen uit Utrecht) legt uit hoe je de juiste vakantiefiets kiest. Waarom is de juiste maat en zithouding zo belangrijk? Met een pasfiets demonstreert hij hoe de fietser opgemeten wordt voor de juiste fiets en de daarbij passende houding.

Eric Schuijt (De Vakantiefietser) vertelt hoe je je fietsreis voorbereidt en neemt een uitgebreide paklijst met je door. Hij vertelt je onder meer welke reserveonderdelen je thuis kunt laten en hij behandelt ook kleding, kook- en slaapspullen. En, zegt hij, je mag alle vragen stellen die je nooit hebt durven stellen.

Wim Jongman (de Wereldfietser) bespreekt de diverse soorten fietsen die misschien al in de schuur staan, wat je er eventueel mee kunt en wat vooral niet. Daarna vertelt hij waar je op moet letten als het dan toch echt nodig is om iets nieuws aan te schaffen.

Tenslotte vertelt Marten Gerritsen (M-Gineering) aan de hand van een fiets en praktijkvoorbeelden wat te doen bij fietspech onderweg. Hij behandelt de zwakke punten van de fiets en demonstreert hoe je onderweg met beperkte middelen zelf je fiets weer aan de praat kunt krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden