Op de beurs heeft een topman geen last van commotie

Wie niet van de staat is, kan zijn gang gaan

KOOS SCHWARTZ

Bonussen en salarisverhogingen voor bedrijfsbestuurders, ze blijven de gemoederen bezighouden. Na de commotie over de loonsverhoging voor zes bestuurders van ABN Amro, geldt de opwinding nu de portemonnee van KPN-topman Eelco Blok. Vakbonden vinden het onverteerbaar dat Blok 973.000 euro aan bonussen opstrijkt terwijl onder zijn leiding duizenden banen bij het telecomconcern verloren zijn gegaan. Dat Blok wakker ligt van de vakbondsverontwaardiging is onwaarschijnlijk. In tegenstelling tot ABN Amro, waar de loonsverhoging voor de directeuren inmiddels is geschrapt, is KPN niet van de staat.

De bonden kunnen Bloks bonus wel gebruiken bij de cao-onderhandelingen. Maar dat zal vooral voor de bühne zijn. Niemand gelooft dat zij er een procentje extra voor het personeel uit kunnen slepen door vaak te refereren aan die 'schandelijke' bonus.

Op de consumenten hoeven de bonden ook niet te rekenen. Als die al massaal nijdig zijn over Bloks bonus, dan stappen zij nog niet over naar Vodafone of Ziggo. Consumenten stemmen in dit soort gevallen zelden met hun voeten. Uitzondering vormden de klanten van Albert Heijn in 2003. Een deel van hen meed 'Ab' uit protest tegen de bonus van 1,5 miljoen die Aholds commissarissen wilden geven aan topman Anders Moberg. De bonus werd ingetrokken, waarna de Zweed in de vier jaar dat hij bij Ahold werkte nog een respectabel aantal miljoenen vergaarde.

Toch kan Blok nog wat reuring tegemoet zien. Daarvoor kunnen KPN's aandeelhouders zorgen op de algemene aandeelhoudersvergadering op 11 mei. Zij zouden best eens moeite kunnen hebben met Bloks beloning. Niet met zijn basissalaris van 8,5 ton; niet met de 'prestatiebonus' van 5,5 ton; niet met zijn pensioenuitkering van 2,5 ton. Maar wel met de bonus van 425.000 euro die hij krijgt omdat hij KPN's Duitse dochter E-Plus heeft verkocht. Volgens KPN's commissarissen heeft Blok toen een 'buitengewone managementprestatie' geleverd. Maar hoort de verkoop van een bedrijfsonderdeel niet gewoon bij het werk van een topman?

Ja, zeggen veel bestuurders, topmanagers en commissarissen van beursgenoteerde bedrijven - zeg maar: de kaste die bonussen ontvangt, ontving of uitdeelt. Bijvoorbeeld: de commissarissen van Akzo Nobel gaven hun bestuursvoorzitters (Kees van Lede, Hans Wijers) nooit extraatjes na een grote aan- of verkoop.

En de aandeelhouders? Die sputteren zelden als bestuurders bonussen krijgen. Maar áls ze sputteren, is dat vaak vanwege een bonus zoals Blok heeft gekregen.

Protesten waren er in 2007 bij Philips toen de bestuurders Kleisterlee en Sivignon samen 7,5 ton kregen na de verkoop van chipmaker NXP. Ze waren er dit jaar bij Nutreco. Ze waren er bij Heineken, toen topman Van Boxmeer voor 2,5 miljoen aandelen ontving na de koop van een grote Aziatische brouwerij en ook nog 1,5 miljoen opstreek omdat hij beloofde bij Heineken te blijven. In al die gevallen ging een meerderheid van de aandeelhouders overigens akkoord met de bonussen.

Dat deden ze vorig jaar niet bij Corbion, het voormalige CSM. Na de verkoop van een bedrijfsonderdeel beloonden de commissarissen Corbions topman met 5 ton en de financieel directeur met 3 ton. Het aandeelhoudersprotest was massaal: 89 procent tegen.

Werd de bonus ingetrokken? Nou nee. Volgens de commissarissen kon het besluit niet worden teruggedraaid. Ze beloofden de zaak nog eens te bekijken en daarover te rapporteren in het jaarverslag. Dat verschijnt op 9 april.

De uitkomst laat zich raden. De commissarissen binden waarschijnlijk niet in. En dat doen die van KPN ook niet als er sputterende aandeelhouders zijn. Een zegsman van het telecombedrijf: "De beloning is geen onderwerp waarover gestemd wordt op de aandeelhoudersvergadering. De commissarissen gaan over de beloning." Reuring kan er dus nog wel komen, maar die 4,25 ton heeft Blok binnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden