Op campagne

Politieke kopstukken dingen naar de gunst van de kiezer. Trouw volgt de campagne. Vandaag: ex-voetballer Youri Mulder wil in de politiek. En: wat stemt imam Fawaz Jneid?

Minister Verdonk weigert met SP-lijstduwer Huub Oosterhuis in debat te gaan. De IND, en daarmee ook Verdonk, voelt zich diep beledigd door Oosterhuis. Die vergeleek het optreden van de IND tegenover asielzoekers met het wegvoeren van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verdonk wil dat eerst de rechter zich uitspreekt over de klacht die ’haar’ Immigratie- en Naturalisatiedienst tegen Oosterhuis heeft ingediend. Dat wordt dus ná de verkiezingen, als het er nog van komt.

Voetbalanalyticus Youri Mulder wil de politiek in, zei hij zondagavond in ’Studio Voetbal’. Jan Marijnissen (SP) en Wouter Bos (PvdA) waren er te gast. Maar Mulder was van hen niet onder de indruk. Volgens Mulder, medeondertekenaar van een oproep om rijken zwaarder te belasten, maakt alleen GroenLinks werk van een beter milieu. De rest kletst maar wat over triviale onderwerpen als hypotheekrenteaftrek. Mulder wil gráág zijn Mercedes ruilen voor een schonere, hybride automobiel.

„De programmapunten 1,2 en 3 zijn vaste punten en staan niet ter discussie. Indien je het hiermee niet eens kunt zijn, is het beter als je je bij een andere partij aansluit.”

De nieuwe partij Groen Vrij (lijst 20) doet op 22 november in ruwweg de helft van het land mee aan de verkiezingen. In haar programma is ze heel duidelijk over waar je voor tekent, als je je aanmeldt.

Wat zijn die drie punten waarover niet kan worden gediscussieerd? Het eerste betreft de werkwijze van de partij. Als die zetels in de Tweede Kamer krijgt, stemmen de leden via internet over de standpunten die de volksvertegenwoordigers in het parlement moeten innemen.

Tweede ononderhandelbare punt is het recht voor iedere Europese cannabisgebruiker om voor eigen gebruik tien wietplanten te telen. Het derde punt, ten slotte, is de opheffing van het verbod/de beperkingen op industriële hennepteelt.

Groen Vrij verwacht daar veel van. Hennep, benadrukt de partij, zet CO2 om, en kan gebruikt worden voor de productie van isolatiemateriaal, kleding, afbreekbaar plastic, en als milieuvriendelijke brandstof voor dieselauto’s.

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos

Fawaz Jneid is imam in de orthodoxe As-soennah moskee in Den Haag. Zijn radicale preken brengen hem geregeld in opspraak. Onlangs werd bekend dat hij vlak voor de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004, zowel Ayaan Hirsi Ali als de cineast in een preek heeft vervloekt.

Voor de moskee werd druk gefolderd voor de Islam Democraten. Is dat uw stemadvies voor 22 november?

„Nee, dat moet een eigen initiatief zijn van een moskeebezoeker. Vorige week heb ik in mijn preek alle moslims wel opgeroepen te stemmen op de partij die volgens hen een gematigde toon aanslaat over de islam, gestaafd met verzen uit de Koran. Ik doe dat in grote lijnen, ze moeten zelf een keuze maken.”

Is er dan een partij die volgens u een voldoende gematigde toon aanslaat?

„Over de rechtse partijen hoeven we niet te spreken. Maar ik word zelfs bang van de linkse partijen, hoe zij in het huidige klimaat stemmen proberen te winnen ten koste van moslims. Neem die SP in de gemeente Den Haag, die heeft opgeroepen om mij een preekverbod in de moskee geven. In wiens belang is dat, vraag ik me af?”

U heeft sinds 1996 een Nederlands paspoort. Wat stemt u zelf?

„De afgelopen raadsverkiezingen heb ik voor het eerst gestemd. Toen werd het PvdA, maar nu weet ik het niet meer. Ik kijk de situatie nog even aan. Wat zeggen de partijen over gebedsruimten op scholen? Over wel of geen handen schudden? Wat is hun houding tegenover moskeeën? Pas tegen het einde beslis ik.”

Tips voor deze rubriek kunt u mailen naar verkiezingen@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden