Op campagne

Politieke kopstukken dingen naar de gunst van de kiezer. Trouw volgt de campagne. Vandaag: Ton Elias wil voor straf boodschappen doen als hij moeilijk praat. En: wat stemt Fatma Kaya?

VVD’er Ton Elias zet de aanval in op het ’technocratisch taalgebruik’ in Den Haag. In een contract met vijf burgers belooft hij de komende vier jaar ’gewoon en helder Nederlands’ te blijven praten. Dat moet de kloof tussen de burger en de politiek verkleinen. Wanneer Elias een te ingewikkeld woord gebruikt doet hij voor straf hun boodschappen of kookt hij een keer. Elias moet ook nog één ander kloofje dichten: die tussen zijn plaats op de lijst (23) en de peilingen (22 zetels voor de VVD).

Schrijver Harry Mulisch heeft er nog eens over nagedacht. De aanval van CDA-lijsttrekker Balkenende op schrijvers en intellectuelen die zich onttrekken aan het maatschappelijke debat is onjuist, vindt de auteur. Hij leest veel stukken van de culturele elite over tal van belangrijke onderwerpen. En inderdaad, soms is het ’stil’. Dan gaan de monden op slot uit angst voor repercussies, bijvoorbeeld over integratie, stelt Mulisch. De moord op Theo van Gogh is niemand vergeten.

Nog meer gedoe met posters voor de Partij voor de Dieren. Nu worden in Zeeland de bekende affiches, waaronder die met dat rode poesje op een kapot gekrabde Kamerzetel, gestolen of vernield.

Deze tegenslag komt bovenop de beeldrechtkwestie, waarin de partij verwikkeld is geraakt. Pi de Bruijn, ontwerper van het Tweede-Kamergebouw en de bekende blauwe stoelen in de vergaderzaal, vond het onjuist dat de PvdD daarmee reclame maakt zonder hem vooraf om toestemming te vragen.

Hij heeft de partij een rekening van 1000 euro gepresenteerd. De Bruijn beroept zich op het geestelijk eigendom over de stoelen waarop de volksvertegenwoordigers zitten.

De PvdD, die de claim afwijst, had Kamervoorzitter Weisglas gevraagd te bemiddelen. Maar die vindt dat De Bruijn en de PvdD het samen moeten uitzoeken.

Inmiddels gaat in Zeeland de verdenking uit naar politieke tegenstanders van de PvdD. De partij heeft tips gekregen dat het om jagers zou gaan. Of zijn het sympathisanten die de partij voor een faillissement willen behoeden en wat al te hard van stapel zijn gelopen?

Fatma Kaya is oprichtster van Divaz, een netwerk van succesvolle allochtone vrouwen die werken aan de verbetering van de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. Divaz staat voor Diverse Vrouwen Aan Zet. Op wie stemt Kaya?

„Ik ga op Fatma Koser Kaya stemmen. Ik ken haar en vind haar een uitstekend Kamerlid. Ze heeft zich bezig gehouden met inhoudelijke thema’s als de arbeidsmarktpositie van allochtone vrouwen en jongeren en emancipatie. Ik interesseer me daarvoor en zij behartigt de belangen van deze groepen heel goed. Ook spreekt het sociaal-liberale karakter van D66 mij aan. Had ze bij de ChristenUnie of EénNL gezeten, had ik niet op haar gestemd.”

Heeft u eerder op D66 gestemd?

„Nee, dat doe ik pas sinds zij hoog op de lijst kwam. Van huis uit stemden wij PvdA. Ik heb geen moeite met het gedachtengoed van de PvdA, wel met veel mensen van die partij. Ze zijn mij te star. Wouter Bos roept bij mij weerstand op en vind ik niet betrouwbaar overkomen.”

Heeft uw stem op Koser Kaya ook te maken met de Armenië-kwestie?

„Nee, dat speelt helemaal geen rol. Wel vind ik het goed dat zij geen examen in deze kwestie wil afleggen. Ze heeft zich er niet over uitgelaten en dat is volkomen terecht.”

Het gaat niet goed met D66.

„Dat is heel jammer. De standpunten zijn goed, maar de D66 politici missen de vaardigheden om hun boodschap laagdrempelig en inspirerend over te brengen. Ze komen te intellectueel en te elitair over. Ze slagen er niet in anderen te begeesteren.”

Maxime Verhagen, nummer 2 op de CDA-kandidatenlijst:

Tips voor deze rubriek kunt u mailen naar verkiezingen@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden