Op campagne bij bang Amerika

De Republikeinse presidentskandidaat George Pataki. Beeld ap
De Republikeinse presidentskandidaat George Pataki.Beeld ap

Wanneer de voormalige gouverneur van de staat New York naar het katheder loopt, snuift Kathleen Labonte bij voorbaat minachtend. "Ik moet hem niet. Hij is net als al die anderen, politiek correct."

Maar als George Pataki zijn banvloek uitspreekt over het kernwapen-akkoord dat met Iran is gesloten, en zich daarbij flink opwindt, gaat ze net als de anderen staan en klapt zo hard als ze kan. Een stuk of honderd inwoners van New Hampshire, net als Labonte blank en al wat ouder, zijn naar het conferentiecentrum SERESC bij Manchester gekomen. Niet in de eerste plaats om een presidentskandidaat de maat te nemen - daarvoor zijn er deze maanden in New Hampshire genoeg andere gelegenheden - maar om zich te laten bijscholen in veiligheidszaken. De National Security Action Summit is een initiatief van een denktank in Washington, het Center for Security Policy.

Zo'n Action Summit is ook gehouden in Iowa en South Carolina, twee andere staten waar volgend jaar al vroeg voorverkiezingen worden gehouden. Zo werkt het in een 'pre-presidentieel jaar': als je in die paar staten een onderwerp op de agenda kunt zetten, zijn de kandidaten, die weten dat een slechte uitslag daar het einde van hun ambities kan betekenen, wel gedwongen daarover duidelijke standpunten in te nemen. Zo oefen je tegen lage kosten hopelijk flinke invloed uit op het politieke debat.

Prominenten
Natuurlijk hoopten de organisatoren dat een paar prominente kandidaten, die denken dat ze op nationale veiligheid kunnen scoren, een toespraak zouden komen houden. Dat is in New Hampshire maar deels gelukt. Geen Donald Trump, geen Jeb Bush. Rick Santorum is gekomen, om te spreken over illegale immigratie. Er zijn video-boodschappen van Ted Cruz en Bobby Jindal. En dan is er George Pataki.

Dat hij de genomineerde van de Republikeinen wordt, is haast ondenkbaar, in de peilingen scoort hij praktisch nul procent, in het overzicht van Real Clear Politics van de peilingen onder Republikeinen bijhoudt, wordt hij, zo te zien uit ruimtegebrek, niet eens genoemd. Maar je weet het natuurlijk nooit, het is nog lang geen 2016. En Pataki doet flink zijn best. "Ik was gouverneur van New York op elf september. En als ik toen iets geleerd heb, is dat waar terroristen zich ook bevinden, ze een reëel gevaar vormen voor de VS. Je nooit mag denken: ze zitten toch ver weg."

10 september 2001
Hij vergelijkt de situatie op 10 september 2001 met die van nu: "Al Qaeda zat geïsoleerd in Afghanistan, had geen territorium, geen westerse strijders, geen aanwezigheid op sociale media. En kijk eens naar IS vandaag. Dan is het duidelijk dat we nu een groter risico lopen op een aanval dan toen." De oplossing is duidelijk: aanvallen. "Geen oorlog van tien jaar, geen biljoen dollars uitgeven, niet de democratie daar gaan opbouwen. Maar ze wel lamleggen, zodat wij veilig zijn."

Pataki's boodschap komt prima aan bij de aanwezigen. Maar dat is ook geen wonder, want die zijn de hele dag, in lezing na lezing, al gevoed met details over de dingen waar rechts Amerika bang voor is: de uitholling van het leger, zowel financieel (bezuinigingen) als moreel (de transgender militair komt eraan). De linkse media verzwijgen het, maar een elektromagnetische puls, afkomstig van een kernwapen, bijvoorbeeld verstopt in een Iraanse satelliet, kan volgens sommigen het hele elektriciteitsnetwerk lamleggen, wat al gauw tot miljoenen doden kan leiden.

'De islam wil de wereld overheersen'
En dan is er de wereldwijde jihad-beweging. Daarover heeft het organiserende Center for Security Policy, en dan met name oprichter Frank Gaffney, heel duidelijke ideeën: de islam wil de wereld overheersen, en heeft daar alles voor over. Daarvoor zullen, daar is Gaffney van overtuigd, het sjiitische Iran en het soennitische Saoedi-Arabië, ogenschijnlijk doodsvijanden, in het geheim graag samenwerken.

Andere sprekers voeden dat wantrouwen nog eens extra. Moslims mogen van hun geloof tegen ongelovigen liegen over hun bedoelingen, legt Julienne Cooper van de Liberty Harbor Academy uit. Dus al die verklaringen over hun vreedzame bedoelingen zijn alleen maar een rookgordijn.

Trainingskampen
De toehoorders delen dat wantrouwen tegen alles wat moslim is. Moet, vraagt een van hen, de Amerikaanse regering niet iets doen aan de tientallen trainingskampen voor moslimterroristen die er op Amerikaans grondgebied zijn? De bewijzen daarvoor zijn op internet te vinden. Pataki zegt nooit iets over die trainingskampen gehoord te hebben. "Maar als er ook maar één is, dan moet dat natuurlijk meteen dicht."

En dat stelt Kathleen Labonte dan toch weer zo teleur: "Natuurlijk weet hij dat, hij is gouverneur van New York geweest, in die staat heb je ze ook. Dat hij doet alsof hij van niets weet, terwijl heel Amerika weet dat ze er zijn, dat is dus politieke correctheid, dat ben ik zo verschrikkelijk zat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden