Op Bonaire schminkt de Sint zijn huid elk jaar gewoon wit

Zwarte Piet in een speeltuin in Curaçao. Beeld Catrien Ariëns
Zwarte Piet in een speeltuin in Curaçao.Beeld Catrien Ariëns

Als klein jongetje wilde hij al Zwarte Piet worden, en Sinterklaas. Hij verkleedde zich met bloesjes van zijn zus. Z'n gezicht maakte hij zwart met carbon. Een mijter werd gevouwen van krantenpapier.

Janita Monna

Jaren later kwam zijn grote droom uit. Bói Antoin werd Zwarte Piet. En niet lang daarna schopte hij het tot de officiële Sinterklaas van Bonaire. Twintig jaar lang speelde Antoin de rol van Goedheiligman. Zijn koffiebruine huid schminkte hij wit voor de intocht. Onder de tabberd droeg hij een korte broek.

Antoin, journalist en kenner van de Bonairiaanse cultuur, is verbaasd over alle ophef die in Nederland en daarbuiten is ontstaan over Zwarte Piet. "Ik zie totaal geen problemen. Het is toch gewoon een leuk kinderfeest?"

Sinterklaas wordt op Bonaire groot gevierd, aldus Antoin. "Ik was niet alleen Sinterklaas tijdens de intocht, we gingen ook naar scholen, bedrijven, kwamen bij mensen thuis. Samen met mijn hulp-Sinterklazen deed ik zo'n honderd bezoeken, in twee weken."

Makamba's
Bonaire heeft sinds de staatkundige omwentelingen in 2010 op z'n minst een tweeslachtige verhouding met Nederland. Maar tijdens de intocht van Sinterklaas staan makamba's (zoals de Europese Nederlanders op het eiland genoemd worden) en Antillianen zingend langs de kade.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin op Bonaire organiseert de feestelijke intocht. Coördinator Shaëdra Boromeo, donkere huidskleur, grote bos krullen, heeft nog nooit een anti-geluid gehoord. "Zwarte Piet racisme? Nee, hoor. Jongeren vinden het een eer om Piet te zijn. We houden elk jaar een auditie. Iedereen wil wat graag meedoen. Als Piet moet je met kinderen kunnen omgaan, kunstjes kunnen doen, toneelspelen. Natuurlijk worden ze geschminkt. Pretu pretu. Zwarter dan zwart."

Op buureiland Curaçao speelde de discussie enkele jaren geleden wel. In 2011 dreigde de regering Schotte de subsidie voor het 'Nederlandse feestje' in te trekken, nadat Curaçaoenaar Quinsy Gario was opgepakt bij protesten tijdens de Sinterklaasintocht in Dordrecht.

Regenboogpieten
"Ook nu mengt zich een kleine groep in het 'Zwarte Piet is racisme'-protest", zegt Solange Sillie-Trinidad, die met de Stichting voor onze Kinderen het Sinterklaasfeest op Curaçao organiseert. "Maar om de angel uit de discussie te halen, kennen we sinds 2012 regenboogpieten op Curaçao. Kinderen moesten er even aan wennen, maar toen ze hoorden hoe het kwam - de stoomboot was onder een regenboog doorgevaren - vonden ze het prima."

Ook Kalvin Thielman (19) vond die gekleurde Pieten mooi bedacht, al vindt hij zwart geen bezwaar. Hij werkt bij jeugdcentrum Jong Bonaire, waar de Bonairiaanse Pietjes getraind worden. "Natuurlijk verven we ons zwart. Jongens, meisjes, lichtbruin, donkerbruin. Waarom niet? Dat is de roet uit door de schoorsteen. Sinterklaas is een oud verhaal. Hij is een vriendelijke baas, Pieten heeft hij nodig als ayudantenan, als helpers."

Waarom men zich op Bonaire niet zo druk maakt? Bói Antoin kan alleen gissen. "Veel Bonairianen worden niet graag aan hun slavenverleden herinnerd. Ze zien zichzelf liever als afstammelingen van indianen."

En, zegt hij: "Het racisme zit ook in de liedjes. Wij hebben een aantal Sinterklaasliedjes in het Papiaments. Daar komen mogelijk kwetsende zinnetjes niet in voor."

De intocht van Sinterklaas op Bonaire is dit jaar gepland op 23 november.

Acties voor Piet
De Facebookpagina Pietitie tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest heeft na een dag al meer dan 1,5 miljoen 'likes' opgeleverd. Twee reclamemakers begonnen dinsdagmiddag met de zogeheten Pietitie na alle ophef over het al dan niet racistische karakter van het feest. Onder de noemer 'Laat Nederlands mooiste traditie niet verdwijnen' roepen ze Nederlanders op het feest te behouden, inclusief Zwarte Piet.

Het is niet de enige actie voor het Sintfeest: zaterdag wordt op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd voor behoud van het feest, inclusief Zwarte Piet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden