Henny Heutinck (achter de bar) en Henri Weikamp (midden) maken het café klaar voor de tour. Een deelnemer aan de Tour de Mariënvelde komt net binnen.

ReportageTourpool

Op bezoek bij een van de grootste particuliere tourtoto-organisatoren. ‘Het is een magische periode’

Henny Heutinck (achter de bar) en Henri Weikamp (midden) maken het café klaar voor de tour. Een deelnemer aan de Tour de Mariënvelde komt net binnen.Beeld Koen Verheijden

In Mariënvelde doen meer mensen mee aan de tourpool dan het dorp inwoners heeft: de Tour de Mariënvelde. De organisatie is trots, maar baalt er van dat het tourspel tegenwoordig vooral via internet gespeeld wordt.

Een verkeersdrempel in de hoofdstraat is vermoedelijk het hoogste punt van het Gelderse Mariënvelde. De omgeving van het plaatsje is zo vlak als het biljartlaken in café Heutinck, gelegen even voorbij die bewuste drempel. In die kroeg gaat het de komende drie weken echter uitsluitend over cols, stijgingspercentages en aankomsten bergop.

De reden daarvoor is de Tour de Mariënvelde, een klassieke tourtoto zoals die bij menig sportvereniging of bedrijf de komende drie weken gespeeld wordt. Toch is dit spelletje speciaal: hoewel het plaatsje Mariënvelde slechts 850 inwoners kent, nemen er jaarlijks een kleine vierduizend mensen deel aan het tourspel. Daarmee is het in Nederland een van de grootste tourpool die door particulieren wordt georganiseerd.

Aan de toog zit Henri Weikamp (58) in een donkerblauwe polo met daarop het logo van zijn tourspel. Overal hangen fietsshirtjes en petjes, achter de bar pronkt een felrode racefiets. Daarvoor staat uitbater Henny Heutinck (73), gestoken in hetzelfde shirt. De twee horen bij de groep van 27 mannen die het in 1984 wel leuk leek om rondom de Tour een spelletje te spelen. Een traditie werd geboren. Vijf jaar later namen al 286 mensen deel aan de toto, een getal dat jarenlang klom.

Ook dit jaar is de organisatie van het spel, waaronder Weikamp en Heutinck, weer klaar voor de Tour de France, die morgen van start gaat in Brussel. De gele boekjes met de spelregels zijn gedrukt en in de regio verdeeld, invulbiljetten staan op de mail en de site is up-to-date. “Hier kijk ik toch elk jaar weer naar uit, een magische periode”, zegt Weikamp. “Het mag dan wel wat tijd kosten, dat is het allemaal waard.” Heutinck knikt instemmend. “Maar het is veel minder werk dan vroeger”, vult hij aan. Hij kijkt weemoedig. “Toen was het misschien nog mooier.”

Zelfs deelnemers van over de grens

Vorig jaar kwamen de deelnemers uit de Tour de Mariënvelde uit 321 verschillende plaatsen. Hoewel het spel in de regio verreweg het populairst is, de plaatsen Lichtenvoorde en Aalten staan met stip op één, reikt de populariteit van de toto inmiddels tot alle uithoeken van Nederland. Zo stonden vorig jaar in de top mensen uit Amsterdam en Ridderkerk. En ook vanuit Duitsland en België doen mensen mee aan de Gelderse tourtoto.

null Beeld Koen Verheijden
Beeld Koen Verheijden

Waar de spelregels van de Tour de Mariënvelde in 35 jaar tijd nooit zijn aangepast, veranderde de dynamiek van het spel wel, vertelt Heutinck. “Iedereen kwam vroeger naar het café om het invulformulier in te leveren, het leek hier zaterdags wel een stemlokaal. En de puntentelling, dat gebeurde elke avond op een groot schoolbord, terwijl het café volhing met formulieren. Mooi was dat.”

Tegenwoordig kan dat niet meer, weet Heutinck ook. Het aantal spelers nam een vlucht met de komst van internet, waarop George Wieggers zich aansloot bij de organisatie. Heutinck: “Hij had verstand van ICT. Die man typt sneller dan dat ik de krant kan lezen.” Wiegers moet lachen. “In het begin hadden we wel vijftien computers nodig om alle teams in te voeren, nu redden we het met drie en staat de nieuwe stand een paar minuten na de officiële uitslag online. Daar staat tegenover dat je tegenwoordig online moet nadenken over privacy, dat speelde in het begin nog niet.”

Hoewel veel mensen via de site meedoen verwachten Heutinck en Weikamp morgen wel drukte bij het café. “Mensen komen van heinde en verre hier een kijkje nemen omdat ze de Tour de Mariënvelde spelen.”

En natuurlijk zijn er nog de plaatselijke deelnemers, zoals Harrie Brundel die de kroeg binnenstapt voor een ouderwets invulformulier. “Hebben jullie nog een gouden tip?”

Lees ook:

Hoe groen is de Tour de France? De fans zijn de grootste vervuilers

De Tour de France is een van de vervuilendste evenementen in de wereld. Wat wordt er aan gedaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden