Klein Verslag

Op bezoek bij de cast van ‘The Passion’, waar Jezus erop staat te worden getutoyeerd

null Beeld Willem Pekelder
Beeld Willem Pekelder

De ontvangst was in restaurant Merz in Dordrecht. De EO en KRO-NCRV hadden de lunch al klaargezet. Terwijl het journaille binnendruppelde, werd Jezus geschminkt in een hoekje van de bar.

Communicatiedames leidden alles in de juiste banen. “Komt u nog even mee?” zeiden ze. En: “Het fotomoment is straks”. Of: “Eerst de camerateams, vervolgens de geschreven pers”. Kijk, zo wist je je plaats weer.

Gelaten wachtte ik mijn moment af aan een statafeltje met koekjes. Ze bevatten de tekst: ‘Je bent niet alleen’. “Dat is het thema van ‘The Passion’ dit jaar”, wist een cameraman van RTV Rijnmond. Ziezo, die informatie nam niemand mij meer af. Tegenover me stond een verslaggever van De Stentor dagblad uit Oost-Nederland. Ik vroeg hem welke spelers hij hoopte te spreken. “Jezus, want die komt uit Apeldoorn. En Petrus, uit Deventer.”

Oog in oog

Toen was mijn tijd daar: oog in oog met Jezus. Hoe ziet u uw eigen rol, lanceerde ik mijn eerste vraag. “Alsjeblieft geen u, maar jij. Oké?” opperde Jezus. “Ik probeer waarachtig te zijn, dus met angst voor het alleen zijn en voor de dood. Niet iemand die alles al weet en berust in zijn lot.”

Hij nam een slok van zijn gember met sinaasappel en vervolgde: “Toen ik werd gevraagd, heb ik direct ja gezegd. Wat wil je, de meest besproken figuur van de afgelopen tweeduizend jaar. Veel mensen halen nog steeds kracht uit het geloof. Zelf ben ik niet gelovig, maar het christendom zit wel in me, zoals bij iedereen in onze cultuur.”

In een bank langs de muur verpoosde Judas, type popster: lang krullend haar, spijkerbroek, zwart leren jasje. “Ja, ik heb mijn uitstraling mee”, zei Judas, “Ik ben rockzanger en speel mijn rol in The Passion ruig. Nee, ik heb niet met hem te doen als ik eerlijk ben. Hij verraadt de Zoon van God. Ja, daar krijgt hij spijt van, maar wel te laat. Judas had beter moeten nadenken. Of ik gelovig ben? Nee, dat niet. Maar dat hoeft ook niet, het gaat om het grote tv-spektakel en het verhaal.”

Judas hapt in een appeltje

Judas vertrok daarna richting bar en hapte in een appeltje. In Merz was het inmiddels een wirwar van verslaggevers, cameramannen, fotografen en BN’ers. De maagd Maria was zeer in trek, Pilatus had even rust. Een wat oudere, grijzende heer was hij, met een wijze uitstraling. “Ik ben een autoriteit, maar ook een mens”, sprak Pilatus. “Het publiek zal mijn verwarring zien als het volk kiest voor de vrijlating van Barabbas. Maar gelukkig mag ik tegen de menigte zeggen: Ik geloof dat Jezus onschuldig is.”

“Ach”, continueerde Pilatus, turend in de verte, “Ik ben van alle tijden en plaatsen. Kijk naar de politiek. Een politicus wil het één, maar besluit onder invloed van de publieke opinie tot het ander. Onze handen in onschuld wassen doen we allemaal zo nu en dan. Ik kan mijn dochter geen nee verkopen, terwijl dat soms wel beter zou zijn. Verantwoordelijkheid nemen, daar gaat het om.”

Pilatus bekende dat hij wel een beetje gespannen was voor het live-tv-optreden op Witte Donderdag, vanavond dus. “Twee keer repeteren en dan al op de buis, dat ben ik niet gewend.” Tot zo ver Pontius Pilatus.

Ten slotte wilde ik nog met Maria spreken, maar die was druk met ‘Shownieuws’, dus dat heb ik maar laten zitten.

Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Lees ook:

Voor ‘The Passion’ in het klein draagt Jezus gewoon een spijkerbroek

Geïnspireerd door het succes van ‘The Passion’ worden overal in het land muzikale paasvertellingen opgevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden