Onderwijsstaking

Op basisschool Onze Wereld staan alle seinen op rood

Taakleerkracht Indra Kallan valt in bij groep 3 omdat de lerares ziek is. Beeld Inge Van Mill
Taakleerkracht Indra Kallan valt in bij groep 3 omdat de lerares ziek is.Beeld Inge Van Mill

Trouw volgt tijdens de stakingsdagen basisscholen uit Den Haag, Utrecht en Amsterdam: steden waar de problemen groot zijn. Vandaag: de Haagse basisschool Onze Wereld.

Het is iedere ochtend weer spannend: hoeveel appjes en telefoontjes met ziekmeldingen kan John Huiskens verwachten? Woensdagochtend waren dat er vijf. Dan is het puzzelen geblazen voor de adjunct-directeur van basisschool Onze Wereld in de Transvaalbuurt in Den Haag: wie kan waar worden ingezet?

Vaak zijn het onderwijsassistenten of taakleerkrachten die bijspringen. Dat is niet zonder consequenties, want de leerlingen die extra begeleiding krijgen van deze taakleerkrachten, komen op dat soort dagen niet aan hun trekken. Indra Kallan is zo’n taakleerkracht. Zij wacht woensdagochtend de kinderen van groep 3 op, want de reguliere docent is ziek. Een voor een druppelen de zesjarigen binnen en geven Kallan een hand. Directeur Aartje van den Akker kijkt toe. “Het is mooi om te zien dat de leerkrachten zo flexibel zijn”, zegt ze. Maar ideaal is de situatie niet, benadrukt ze.

Donderdag en vrijdag is de school gesloten vanwege de tweedaagse onderwijsstaking. Van den Akker houdt geen ludieke acties, ‘het werk gaat gewoon door’, maar is solidair met de eisen van de actievoerders: minder werkdruk, meer salaris en voldoende leerkrachten.

Gazi Gones die zijn zesjarige zoon de klas in begeleidt, merkt weinig van de pleisters die de school moet plakken om het tekort aan leraren op te lossen. “Het wordt altijd goed opgevangen”, zegt Gones die als kind ook naar Onze Wereld ging.

'Scholen in betere buurten krijgen tenminste nog af en toe een brief’

Op deze Haagse school komen verschillende problemen samen. Onze Wereld (800 leerlingen) ligt in een arme centrumbuurt en herbergt relatief veel leerlingen met een achterstand. Dat maakt de zoektocht naar docenten nog lastiger. Van den Akker heeft al maanden twee vacatures op de website staan, maar heeft nog geen enkele reactie. “Scholen in betere buurten krijgen tenminste nog af en toe een brief.”

Met het opvullen van die twee vacatures heeft ze haar problemen bij lange na niet opgelost. Daar bovenop is er nog een tekort van 5 fte, de zogenoemde verborgen vacatures: plekken die momenteel worden opgevuld met bijvoorbeeld onderwijsassistenten.

Daar komt nog eens bij dat ook de pabo’s hun studenten niet stimuleren om stage te lopen op scholen in arme wijken. “Wel dat ze ervaring opdoen op een school in hun eigen woonplaats. Nou dat is niet vaak een plek als deze.”

Extra geld voor zij-instromers

Omdat Onze Wereld een grote school is, heeft Van den Akker in de twee jaar dat ze er nu werkt nog nooit een klas naar huis hoeven sturen. “Maar het elastiek rekt niet verder.” De noodplannen die de Haagse schoolbesturen samen met de Rotterdamse collega’s begin deze week presenteerden om het lerarentekort het hoofd te bieden, gaan volgens Van den Akker niet ver genoeg. In die plannen wordt bijvoorbeeld gepleit voor extra geld voor zij-instromers, wat minister Slob (onderwijs) overigens toezegde, en meer flexibiliteit in onderwijstijd.

“Begrijp me niet verkeerd: we zijn blij met iedere euro. Maar er is wel erg veel aandacht voor zij-instromers, terwijl we niet goed weten wat die het onderwijs opleveren.” Van den Akker doelt op het feit dat cijfers over uitval niet bekend zijn.

Onze Wereld heeft twee zij-instromers in dienst, maar probeert ook mensen met bijvoorbeeld een mbo-opleiding te interesseren voor de pabo. “We laten ze dan eerst een tijdje meelopen met leraren hier op school zodat ze zeker van hun zaak zijn. Vervolgens starten ze de opleiding.” Het werkt volgens Van den Akker goed: veertien mensen volgen zo’n traject. Maar in tegenstelling tot de zij-instromers zijn voor deze mensen geen extra potjes beschikbaar.

Daarnaast hoopte Van den Akker in de Haagse noodplannen ook iets te lezen over een grote-steden-bonus, in navolging van Amsterdam: docenten die werken in achterstandswijken moeten meer betaald krijgen, zo staat in de Amsterdamse plannen. Van den Akker betreurt het dat de Haagse schoolbesturen daar geen woorden aan vuil maken. Donderdag is de officiële presentatie van de plannen. Daar zal ze haar bezwaren aan de orde stellen. “Want echt alle seinen staan op rood.”

Lees ook:

AOb-voorzitter Eugenie Stolk: We zijn echt geen rupsje-nooit-genoeg

Duizenden scholen staken donderdag en vrijdag opnieuw voor meer geld en minder werkdruk. Er is ruim 2 miljard euro extra nodig voor het basis- en voortgezet onderwijs, zegt de nieuwe voorzitter van onderwijsvakbond AOb.

Vierdaagse lesweek is een reële optie voor Amsterdamse basisscholen

Amsterdamse basisscholen hebben serieuze plannen een vierdaagse lesweek in te voeren om het lerarentekort het hoofd te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden