75 jaar Trouw

Op Anton Dingeman lijken bevalt ambtenaar Erik van der Weide wel

Erik van der Weide en Anne van de Glind in hun huis in Ermelo. Beeld Patrick Post
Erik van der Weide en Anne van de Glind in hun huis in Ermelo.Beeld Patrick Post

Wie ’s avonds uitstapt op station Ermelo, kan gelijk een zaklamp aandoen. Een lang, doodeng fietspad leidt naar de rijtjeswoning van Erik van der Weide (26), het jongste raadslid in deze Veluwse gemeente.

Hij is net thuis van zijn werk op het ministerie van financiën. Het is zeven uur. Elke ochtend om kwart over zes fietst hij het pad naar het station. Te vroeg voor de krant, die hij een half jaar geleden daarom heeft omgezet naar een digitaal abonnement. Alleen zaterdag komt het papieren exemplaar. Scheelt nog geld ook.

Onderweg naar Den Haag leest hij dagelijks via de Topics-app in alle Persgroepkranten, en hij heeft de Trouw-app. “Die lazen mijn ouders al, dat zijn linkse CDA’ers.”

Groene voorbeeldgemeente

Net als Van der Weide. Het landelijk CDA spreekt graag over rentmeesterschap, “maar ze stemmen vaak toch tegen duurzame maatregelen”. Terwijl hij met Ermelo (‘een echte CDA-gemeente’) juist die kant op wil. “We maken er een groene voorbeeldgemeente van, met windmolens en zonne-energie.”

Van der Weide vindt Trouw goed aansluiten bij zijn CDA-stroming: “Niet dat halsstarrige. Het gaat meer om het doel dan de regels.”

Ermelo is veranderd, minder traditioneel geworden. Dat hij ging samenwonen was geen punt. Hij en Anne van de Glind (25) zijn alweer elf jaar samen.

Op zijn 18de

Op zijn 18de werd Van der Weide actief bij het CDA. Op zijn 22ste studeerde hij af als bestuurskundige. Hetzelfde jaar begon hij als raadslid en kreeg hij een baan bij de gemeente Duiven om na een jaar over te stappen naar de Algemene Rekenkamer. Vindt hij - alles op orde, keurig getrouwd - zichzelf niet lijken op Pieter Geenens strip-ambtenaar Anton Dingeman? Ja, erkent Van der Weide, en het bevalt hem. “Ik ben blij met mijn leven en wil mijn talenten inzetten voor de samenleving. Het is ook leuk om mee te praten.”

Wat Trouw voor hem betekent? “De aandacht voor duurzaamheid, dat is waar het om gaat.” En hoewel een krant onafhankelijk verslaggeving moet doen, neemt Trouw toch een positie in. “Je leest de gedrevenheid tussen de regels door.” Verder prijst hij de nuance in de berichtgeving. De ene dag Groningse boze burgers, dan getroffenen die de nieuwe minister een kans willen geven.

Beroep op je inlevingsvermogen

“En Trouw doet continu een beroep op je inlevingsvermogen. Daardoor besef ik dat het niet alleen om mezelf, Ermelo of mijn werk gaat. In het grote geheel ben je zelf maar een klein radertje.”

Zijn jongensdroom: burgemeester worden. Het zou zomaar kunnen. “Inhoud, proces en voor je gemeente staan.” Voorlopig is Van der Weide ambassadeur van Ermelo. Hij geeft een lift naar het donkere station: “Kom terug in het voorjaar, dan is het hier het mooist.”

Trouw bestaat 75 jaar. Om dat te vieren, maakten we een speciale bijlage. We blikken terug op de afgelopen jaren en we kijken vooruit. Lees hier meer artikelen uit de bijlage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden