Reportage

Op acht schermen het verkeer in de gaten houden bij code rood

null Beeld ANP
Beeld ANP

“Dat zijn mooie plaatjes!” Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID) wijst naar de sneeuwval op de A20 bij Rotterdam. Via acht grote schermen houdt hij met twee collega’s de verkeerssituatie nauwkeurig in de gaten.

Evi Guldemeester

Het is maandagmiddag 14:30 uur. Anderhalf uur voordat de storm losbarst. Er wordt zware sneeuwval in de Randstad verwacht. Het KNMI heeft code rood afgegeven en Rijkswaterstaat raadt mensen aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Daar waar normaal gesproken het verkeer massaal door de beelden van de VID schiet, is het nu heel rustig.

Weggebruikers hebben het advies dus opgevolgd. “Er is nu zo weinig verkeer op de weg, terwijl dat wel nodig is om het zout te vermengen”, zegt VID-medewerker Frank Boer. Voor hem is thuisblijven geen optie. Zijn hart gaat sneller kloppen zodra het asfalt wit kleurt. “Dit soort weersomstandigheden vind ik heel leuk. Ik ben gek op files, want het voelt alsof ik op safari bent. Dat is misschien een beetje verknipt”, lacht hij. “Maar dit zijn te gekke dagen!”

Met de informatie die de VID verzamelt, worden weggebruikers én de media op de hoogte gehouden. Het winterse weer is voor veel media reden tot extra aandacht. In het kleine kantoor wordt plaatsgemaakt voor verschillende filmploegen. Terwijl een krant belt voor mooie sneeuwbeelden, spreekt collega Paul Overbeek in een glazen cabine voor de radio het verkeersnieuws in. Eén ding is zeker: hier houden ze van het verkeer, van files én van de sneeuw. Er wordt dan ook uitgebreid stilgestaan bij sneeuwbeelden. “Hoe meer sneeuw, hoe beter”, zegt Potgraven.

Naarmate de tijd vordert, kleurt Nederland steeds witter. Op sommige camera’s verblindt de sneeuw het zicht. Ook in Lijnden, waar de VID gevestigd is, sneeuwt het harder en harder. De geparkeerde auto’s verdwijnen onder een dik pak.

Het is 16:45 uur: “Het is druk op de weg, maar niet gigantisch. Tot nu toe heb ik negentig ongelukken geteld. Er is 700 kilometer file. Een record dit jaar! Normaal tellen wij op een maandag, rond dit tijdstip, 120 kilometer file”, legt Potgraven uit. Met name rondom Amsterdam, Rotterdam en de driehoek van Eindhoven, Tilburg en Den Bosch is het druk. “Je ziet dat het ene verkeer het andere ophoudt.”

Hij wijst naar een scherm. “Kijk, hier op de A10 kunnen vrachtwagens de helling niet meer nemen.” In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is het plaatselijk glad. “Daar is het als eerste opgeklaard.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden