Op ’9/11 van Mumbai’ wordt ook nog gegijzeld

tel aviv – - De aandacht van heel Israël was gisteren gericht op het Chabadhuis in Mumbai. Woensdagavond was het overmeesterd door een vijftal terroristen. Gisteravond hielden Indiase troepen het Chabadhuis omsingeld, al waren er ook al - verwarde - berichten dat een aantal gijzelaars was bevrijd.

Eerder op de dag hadden de Israëlische tv-kanalen bijna continu de beelden getoond van de tweejarige Moshe met zijn knuffel, in de armen van de Indiase kokkin. De kokkin had na twaalf uur weten te ontsnappen, met het zoontje van de rabbijn die het centrum leidt. „Ik heb gewoon de baby opgepakt en ben naar buiten gerend”, vertelde ze. In een van de kamers had ze de ouders en nog zo’n vier Israëliërs zien liggen, bewusteloos.

Chabad is een ultra-orthodoxe chassidische beweging die onder andere probeert Joden nader tot hun geloof te brengen. Zo heeft zij, over de gehele wereld centra waar Joodse reizigers kunnen bidden, eten of de sabbat en feestdagen kunnen vieren. Die zijn dan ook vaak een trekpleister voor Israëlische rugzakreizigers.

Israëlische commentatoren spraken van ’de 9/11 van Mumbai’, maar benadrukten dat het dit keer kennelijk ook de bedoeling was van de aanslagplegers om mensen te gijzelen. Toch was het onduidelijk of het Chabadhuis een tevoren uitgezocht doel was, of dat de aanslagplegers er waren binnengetrokken na een treffen met de Indiase politie.

Al meteen na de eerste berichten had Israël zijn ’noodcentrum’ geopend om de vele Israëliërs in Mumbai te kunnen traceren. De banden tussen Israël en India zijn op bepaalde punten nauw. Zo is Israël een van India’s belangrijkste wapenleveranciers. Maar bovenal is India het land waar jaarlijks tienduizenden jonge Israëliërs heen trekken. Na ruim twintig jaar in het gareel te hebben gelopen - waarvan drie in het keurslijf van de militaire dienst - zoeken ze er die ’andere wereld’ van goeroes, meditatie en drugs. Voor sommigen van hen veranderde India gisteren in een al te bekende wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden