UPDATE

Op 28 mei gaat het openbaar vervoer in drie grote steden plat

Beeld ANP

Werknemers bij de NS en het stadsvervoer in de drie grote steden gaan op dinsdag 28 mei de hele dag staken voor een goed pensioen. Dat hebben de bonden woensdagmiddag gemeld. 

Die dinsdag zullen er geen bussen en trams rijden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Behalve in het openbaar vervoer zijn er ook oproepen uitgegaan om in de metaal, de bouw en andere sectoren op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen. Uiterlijk 15 mei laten zij weten of ze ook meedoen aan de stakingen.

In een reactie laat de NS weten de staking van de werknemers te betreuren en gaat bekijken wat gevolgen zijn van de staking en hoe ze reizigers zo goed mogelijk kunnen informeren.

De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.

Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. Op 15 mei gaan zij alsnog demonstreren om hun pensioeneisen kracht bij te zetten.

NO-NCW hekelt de aangekondigde pensioenstaking bij de NS en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.  “Wij nemen afstand van dit soort (politieke) stakingen waar mensen en bedrijven door worden gedupeerd, omdat hun trein niet rijdt of hun bedrijf platligt", aldus de werkgeversorganisatie.

VNO-NCW stelt ook dat de tijd dringt, gelet op dreigende pensioenkortingen, en dat dit vooral een zaak is tussen vakbonden en kabinet, vanwege de AOW-leeftijd. “Dus in plaats van allerlei grote stakingen kan de vakbond de energie beter steken in het bereiken van echte oplossingen aan de onderhandelingstafel in plaats van dat ondernemers en hun klanten weer worden gedupeerd”, aldus de koepelorganisatie.

Lees ook: 

De bonden zetten Koolmees onder druk met een nieuwe staking

De bonden willen weer gaan staken. Op 29 mei, en op grotere schaal, in de hoop dat Koolmees nu toegeeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden