Woningsdag

Op 27 april vieren we geen Koningsdag, maar Woningsdag: ‘Proosten op de koning zullen we’

De koning zal zijn verjaardag dit jaar thuis moeten vieren.Beeld ANP

Ook de verjaardag van koning Willem-Alexander wordt in deze bijzondere omstandigheden in een ander jasje gestoken. Op 27 april vieren we ‘Woningsdag’.

Koning Willem-Alexander zal zijn 53ste verjaardag vieren zonder verzuurde armspieren. De koninklijke familie zal op 27 april geen Maastrichtenaren toewuiven, zoals het oorspronkelijke plan voorschreef: de pandemie heeft Koningsdag doorkruist. Om het nationale feestgevoel toch aan te wakkeren, heeft de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen een alternatief bedacht: Woningsdag. Vijf vragen aan voorzitter Pieter Verhoeve, tevens burgemeester van Gouda.

Geen Koningsdag, maar Woningsdag. Die woordspeling klinkt bekend.

“Inderdaad: geen woning, geen kroning. In 1980 was het ook crisis, al was die heel anders van aard. Deze keer reken ik niet op opstootjes, ha! Al brainstormend kwam een van onze leden plots met Woningsdag. En al is het een flauwe woordgrap, ik vond ’m te leuk om te laten liggen.

“Woningsdag maakt in één klap duidelijk dat het om een speciale dag gaat, om saamhorigheid, maar dan thuis. Balkoningsdag heeft de revue ook nog gepasseerd, maar die kreet is afgeketst. Niet iedereen heeft een balkon natuurlijk.”

Tradities als de Koningsspelen, vrijmarkten en popconcerten kunnen niet doorgaan. Wat gaat er wel gebeuren?

“Sowieso willen we de hele bevolking vragen de vlag uit de hangen. En samen met al onze leden hebben we een bomvol programma bedacht, dat duurt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. 

“Zo hopen we dat tussen kwart voor tien en tien uur ’s ochtends alle klokken zullen luiden in het land, als symbool voor het verdriet waarmee een heleboel mensen momenteel worstelen, maar ook als teken van vreugde. Want Koningsdag is een van de grootste feesten van het jaar. Wist je dat wij het enige land ter wereld zijn dat de verjaardag van het staatshoofd viert? En dat ook nog eens in de familiekleuren? Dus al gaat het helaas niet door in traditionele vorm, proosten op de koning zullen we.”

En verder?

“Om klokslag tien uur kan iedereen het Wilhelmus meespelen of zingen met het Koninklijk Concertgebouworkest, dat de partituren van het volkslied online heeft gezet voor allerlei soorten musici. Of je nu zingt of een koperblazer bent, ga de tuin in of het balkon op en blèr mee. Op de website van het Concertgebouworkest laten de muzikanten alvast zien hoe het moet.

“Ook zijn we druk bezig met het maken van een online platform voor een digitale kleedjesmarkt. Het wordt een soort Marktplaats, waar mensen via fotootjes en Tikkies toch nog tweedehands spulletjes op de kop kunnen tikken. Want rommel van de ene naar de andere zolder verplaatsen is natuurlijk vaste prik op Koningsdag.

“Voor ouderen, die het nu extra lastig hebben en soms eenzaam zijn, is iets speciaals bedacht. Met de hulp van Ali B. roepen we artiesten op om vanaf drie uur op te treden bij verpleegtehuizen in hun eigen woonplaats. Hier in Gouda hoop ik bijvoorbeeld onder meer op zangeres Tania Kross. En dan sluiten we Koningsdag om vier uur af met een nationale toost op de gezondheid. Een beetje geluk kunnen we wel gebruiken.”

Wat vinden de Oranjeverenigingen van dit plan B?

“Normaal zijn onze pakweg driehonderd leden maanden in touw om voor Koningsdag allerlei feesten te organiseren in hun gemeenschap. Iedereen was natuurlijk teleurgesteld door het besluit om de nationale viering niet door te laten gaan, maar het is een verstandige keuze en we zijn meteen doorgeschakeld naar de tweede versnelling.

“Ik vind het supergaaf om te zien hoe enthousiast iedereen meedenkt. In Leiden hebben cafés de krachten gebundeld voor ‘Willem in de Woonkamer’, waarbij inwoners feestpakketten met lokale biertjes, nootjes en een oranjehoedje kunnen bestellen. In Buren organiseren sportcoaches een soort Koningsspelenprogramma voor thuis en er hebben zich al tientallen burgemeesters gemeld voor de ouderenconcerten.”

Wat gaat de koning zelf doen op zijn verjaardag?

“Ik heb geen flauw idee. In ieder geval krijgt hij een cadeau, een e-book genaamd ‘Brief voor de koning’. Alle kinderen in Nederland vragen we een tekening of brief te maken, die wij zullen bundelen en overhandigen aan de koning.

“Ik ben benieuwd naar het tijdsbeeld dat die verzameling zal geven. Hoe voelen kinderen zich nu? Grappig genoeg heb ik precies zo’n bundel thuis liggen, ‘Ik vin u zo lief’, door kinderen gemaakt toen Juliana haar 25-jarig regeringsjubileum vierde.”

Lees ook:

Het bezoek van het koningspaar levert veel op: het maakt alles makkelijker

De excuses aan Indonesië trokken alle aandacht, maar wat is nu de waarde van een staatsbezoek? Een impressie van drie dagen officiële ontvangsten, rennen, vliegen, gesprekjes met Indonesiërs, techniek versus gamalanmuziek en fotomomenten. ‘Vlug, vlug, de bus vertrekt zo.’

Máxima beledigen is nog steeds strafbaar, maar niet meer zo erg

Het was vijf jaar, nu is de straf maximaal vier maanden cel. Ook voor R. van den B. geldt: leden van het Koninklijk Huis beledig je niet ongestraft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden