'Op 2 januari hangt de eerste al aan de telefoon'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

Echtscheidingsadvocaat Ron Cohen (Nederlands Dagblad)

Het is nog steeds geen meerderheid, het aantal echtparen dat uit elkaar gaat, maar het neemt procentueel ieder jaar toe. Volgens het CBS van 24 procent in 1980 tot 37 procent in 2012. En al enkele jaren rond deze tijd lezen we in de krant dat de meeste huwelijken stranden na de kerstvakantie. Voor de kerstvakantie heeft de echtscheidingsadvocaat het meestal wat rustiger, "maar op 2 januari hangt de eerste al aan de telefoon", zei Mr. Ron Cohen vorig jaar tegen het Nederlands Dagblad. "Ze hopen in de vakantie nader tot elkaar te komen", volgens mediator Jean-Marie Vullings, "maar vaak lukt dat niet door de stress van de kerstdagen."

Enfin, u begrijpt ook wel dat huwelijksproblemen niet helemaal te reduceren zijn tot een verkeerd voorbereide kerstvakantie. Al zijn er genoeg bureaus te vinden die met cursussen als 'Samen beter uit de vakantie' hun geld verdienen.

Staat u me voor een keer toe wat te speculeren, bij wijze van bezinning. Zou die massale heroverweging van het liefdesleven niet toch iets te maken kunnen hebben met de donkere dagen rond kerst? Alles staat dan immers in het teken van beginnen. De geboorte van Jezus en dan ook nog een nieuw jaar. Het moment voor een frisse start. Maar voor duizenden echtparen is die dus zo fris als een koude douche.

Of schort er gewoon iets aan onze opvatting van bezinning? Misschien denken we te veel in de termen van een loopbaanadviseur? Waar wil ik staan over een jaar? Wat zijn mijn doelen?

Bezinning. Wat hoopt een mens eigenlijk als hij bezint? Wat is hoop? Is hopen wensen? Iets heel graag willen? Nou, niet helemaal. Wie aan de bar een biertje bestelt, hoopt niet op een biertje, maar verwacht er een. Heeft er, na betaling, zelfs recht op.

Nee, bij hopen is het doel niet onmiddellijk van belang. Hoop is zogezegd het enige verlangen dat zijn doel al bereikt in het verlangen zelf. Bezinning en goede voornemens zijn er om de mens het gevoel te geven dat ze meer zijn dan een toevallige samenloop van omstandigheden. Als je dat hopen een beetje goed aanpakt, kikker je daar zo van op, dat je weer een jaar lang onverhoopte omstandigheden verdraagt.

Dus wat die vele echtscheidingen betreft: misschien hopen we te veel alsof het leven een bestelling is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden