Oostings revolutie begint niet in Enschede

ENSCHEDE - Het aftreden van wethouder Buursink vond burgemeester Mans al 'een beetje een nederlaag'. Gisteren viel de tweede wethouder uit de boot, maar de kapitein mag blijven.

De sympathie van de Enschedese bevolking had Mans al. Hij weet zich nu ook verzekerd van de steun van de raad. De lucht was voor hem al aan het begin van het debat geklaard, toen wethouder Koopmans haar aftreden aankondigde. Haar positie was na het aftreden van Buursink onhoudbaar geworden. PvdA en CDA kunnen niet uitleggen dat de ene wethouder aftreedt vanwege de kritiek van de commissie-Oosting en de wethouder van milieu zou blijven zitten.

Mans heeft het slimmer gespeeld dan zijn wethouders. Direct na de vuurwerkramp riep hij dat hij verantwoordelijk was voor zijn mensen, met name het zwaar getroffen brandweerkorps. Nu is een burgemeester uit hoofde van zijn functie de baas van de brandweer. Maar zijn uitspraak en kordate media-optreden maakten zoveel indruk dat Mans boven de kritiek van de commissie-Oosting verheven raakte, sinds gisteren ook met de zegen van de gemeenteraad. Mans' tweede zet: consequent verwijzen naar de raadsvergadering van 19 maart, hét moment waarop hij verantwoording zou afleggen. Met deze formele opstelling omzeilde hij de kernvraag, namelijk of hij zijn verantwoordelijkheid zou nemen en zijn ontslag zou aanbieden.

Op de 'dag van de waarheid' kwam Mans moeiteloos weg. Voor de fouten rond de vergunning voor SE Fireworks zijn de twee verantwoordelijke wethouders afgetreden. Mans is tekort geschoten inzake brandweer en rampbestrijding. Maar dat woog voor de raad niet zwaar genoeg om de vertrouwenskwestie te stellen. Enschede heeft Mans bij de wederopbouw veel te hard nodig, is de pragmatische afweging van een raadsmeerderheid.

Onder Mans' verantwoordelijkheid is een vuurwerkopslag midden in een woonwijk ontploft ten koste van 22 mensenlevens, honderden verwoeste huizen en bedrijven en een miljard gulden schade. De commissie-Oosting stelt dat de ramp niet had plaatsgevonden als een van de drie partijen (SE Fireworks, gemeente en rijk) zijn werk naar behoren zou hebben gedaan. Hoewel Mans zegt de conclusies van de commissie-Oosting 'expliciet' te delen, heeft hij daaraan gisteravond geen persoonlijke consequenties verbonden.

De vuurwerkramp is volgens de raad geen incident, maar uiting van de Enschedese bestuurscultuur. Dat de hoogste gezagdrager daarvoor nu zijn verantwoordelijkheid niet neemt of daartoe door de raad wordt gedwongen, bevestigt dat beeld alleen maar.

De gang van zaken belooft weinig goeds voor de behandeling van het rapport-Oosting in de Kamer. Vrijdag reageert het kabinet. Oosting pleitte bij de presentatie van zijn rapport voor een 'culturele revolutie' om een einde te maken aan de stiefmoederlijke behandeling van het veiligheidsbeleid. Bij een omwenteling vindt gewoonlijk een wisseling van de wacht plaats.

De door Oosting gepredikte revolutie is in elk geval niet in Enschede begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden