Oosterschelde gaat stroom leveren

Ecofys wil een getijcentrale bouwen in de Oosterschelde. De installatie moet stroom gaan leveren aan zo’n duizend huishoudens en kan in 2012 gereed zijn.

De initiatiefnemers presenteren het plan woensdag. Het is het eerste Nederlandse project dat zoveel energie kan opwekken door gebruik te maken van eb en vloed. Het vermogen is vijftig keer groter dan dat van een proefopstelling in de Westerschelde.

„Doordat het water in de Oosterschelde vier keer zo hard stroomt als dat in de Westerschelde, kunnen we daar meer stroom opwekken”, legt projectleider Peter Scheijgrond uit. „Ook komen er drie rotoren in plaats van één, en het oppervlak van de rotoren wordt groter.”

De proef startte in het voorjaar van 2009 in de Westerschelde, omdat het water daar rustiger is. Het experiment was een succes. Ecofys – een internationaal adviesbureau voor klimaat en energie – en zijn partners durven het nu groter aan te pakken. Daarvoor is nog wel veel geld nodig: 8 tot 9 miljoen euro voor de komende 15 jaar. Een deel van het geld komt mogelijk van het moederbedrijf van Ecofys, energiebedrijf Eneco. „Maar de inkt is nog niet droog”, waarschuwt Scheijgrond.

Of het project van de grond komt hangt af van het Rijk. Volgens Scheijgrond is een forse subsidie noodzakelijk. „De Nederlandse innovatiegelden zijn niet toegesneden op zulke grote innovaties”, zegt Scheijgrond. „Dit is heel kapitaalintensief. In Nederland mag hooguit 40 procent van de begroting van publieke steun afkomstig zijn. Dat moet eigenlijk 60 procent zijn.”

Ook de productiesubsidie voor duurzame energie benadeelt getijdenstroom, vindt Scheijgrond. Die techniek valt in dezelfde categorie als stroom uit waterkracht, terwijl getijstroom zich nog moet ontwikkelen, en daardoor duurder is. Zonne- en windenergie krijgen meer overheidsgeld per kilowattuur. Ecofys hoopt dat het kabinet de regels aanpast.

Scheijgrond: „Nederland is de boot aan het missen. Wereldwijd worden op vijftien plaatsen grote stappen gezet in getijenergie, onder meer in Schotland, Ierland en Noorwegen.” Scheijgrond vindt dat wrang, omdat Nederland wereldwijd bekend staat om zijn waterwerken.

In het consortium achter het project zitten naast Ecofys ook Istimewa Electro, Rijkswaterstaat en de Zeeuwse Milieu Federatie. De provincie Zeeland steunt het initiatief.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden