OOSTERS - Soto Ajam

Een maaltijdsoep met kip. Zet er voor de liefhebber nog een lekkere sambal en een karafje ketjap manis (zoet) bij.

TINEKE SLUIJTER

Benodigdheden voor vier personen:

250 gram mihoen, 1 flinke kip, stukje gemberwortel (2 cm), 2 uien, 4 teentjes knoflook, 1/2 eetlepel tamarindepasta, 50 gram santen, 2 theelepels gemalen kemirie, 2 salambladeren, stukje laoswortel (2 cm), 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit), 1 theelepel trasi, 2 theelepels bruine suiker, 2 eieren, 4 voorjaarsuitjes, klein gesneden korianderblaadjes, gefruite uitjes, zout naar smaak, 3 eetlepels olie.

Breng in een grote pan twee liter water en de kip aan de kook, met een paar plakjes gemberwortel. Zet het vuur laag en laat de kip in ongeveer een tot anderhalf uur gaar worden. De kip uit de bouillon halen en af laten koelen. Haal het vlees van de botten en leg het terug in bouillon. De uien en teentjes knoflook klein snijden. Verhit de olie in een wok en fruit hierin de uien en knoflook lichtbruin. Voeg de kemirie, salam, laos, kurkuma, ketoembar, trasi en suiker toe. Laat alles even doorbakken. De inhoud van de wok door de bouillon roeren, samen met de tamarindepasta. De santen erbij doen en al roerend op laten lossen. Laat de soto vijf minuutjes zachtjes doorkoken. Ondertussen de eieren hard koken. De mihoen laten wellen en uit laten lekken in een vergiet. De voorjaarsuitjes in dunne ringetjes snijden. Breng de soep op smaak met wat zout. Serveer de bouillon met stukjes kip in grote kommen. Geef er apart de mihoen, de voorjaarsuitjes, in partjes gesneden ei, de gefruite uitjes en de korianderblaadjes bij, zodat ieder naar wens zijn soep kan vullen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden