OOSTERS Pindasaus

Er bestaan nogal wat varianten van een lekkere pindasaus die je bij de sateetjes van de barbecue kunt serveren. Het is me opgevallen dat de smaak van de satésaus die je krijgt bij de straathandelaar in Indonesië, Singapore en Maleisie sterk overeenkomt, dus ik verdenk ze ervan dat ze dezelfde leverancier hebben. Het blijft alleen de vraag welke, want als je er naar vraagt, krijg je alleen een vriendelijke glimlach als antwoord. Deze Maleisische saus, van versgemalen pinda's, komt dicht in de buurt van hoe je 'm daar krijgt. De smaak is authentieker dan wanneer je pindakaas gebruikt, maar ook uit een pot met stukjes noot wordt dit een lekkere saus.

Deze saus kan overigens wat langer van tevoren gemaakt worden, alleen bij het opwarmen moet er dan nog wat water toegevoegd worden.

In Azië zien de sateetjes er trouwens anders uit dan we hier gewend zijn. Het vlees wordt er in kleinere stukjes gesneden en ze worden uitsluitend aan het puntje van het stokje geprikt.

Benodigdheden voor vier personen:

250 gram ongezouten pinda's, 6 sjalotjes, stukje gemberwortel (2 cm), 1/2 serehstengel, 2 rode pepers, 5 eetlepels bruine suiker, 1/2 eetlepel tamarindepasta, zout, 2 eetlepels olie.

Maal de pinda's in een keukenmachine fijn en zet ze apart. Dan in de keukenmachine de sjalotjes, gemberwortel en de serehstengel (alleen het grijs-witte gedeelte) fijnhakken. Verwijder van de rode pepers de zaadjes en snij ze klein. Verhit de olie in een sauspan en fruit hierin het sjalottenmengsel. Bak dit een paar minuten en voeg dan de gemalen pinda's, rode pepers, bruine suiker, tamarindepasta en een kwart liter water toe. Laat de saus een paar minuten zachtjes sudderen. Voeg zout naar smaak toe en de saus is klaar om geserveerd te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden