OOSTERS - Gevulde patissons

Gevulde patisson at ik jaren geleden voor het eerst in een restaurant dat op de River Kwai, in Thailand, dobbert, want daar zijn het populaire vruchtgroenten. Patissons zijn het best te omschrijven als een soort van kleine pompoen en ze zijn ook in Nederland op dit moment weer volop te koop.

Nodig voor vier personen:

4 patissons 500 gram rundergehakt 4 eetlepels limoensap 4 voorjaarsuitjes 4 teentjes knoflook stukje gemberwortel (2 cm) 4 citroenbladeren (djeroek poe roet) 2 rode pepers 4 eetlepels vissaus 8 takjes koriander 6 takjes munt

De patissons in een grote pan, of zo nodig twee pannen, in water met wat zout aan de kook brengen. Laat ze in ongeveer vijfentwintig minuten gaar worden.

Haal de patissons uit het water en laat ze wat afkoelen. Ondertussen het gehakt besprenkelen met limoensap. Laat dit even intrekken.

De voorjaarsuitjes in dunne ringetjes snijden. Knoflook, gemberwortel, rode pepers en citroenbladeren zo fijn mogelijk hakken. De takjes koriander klein snijden. Van de takjes munt de blaadjes halen. Alleen de blaadjes worden gebruikt.

Leg het gehakt in een koekepan en laat dit op een niet te hoog vuur rul bakken.

Voeg dan de fijngehakte knoflook, gember, peper en citroenbladeren toe. Een minuutje mee laten bakken en dan de voorjaarsuitjes en vissaus er door roeren. Zet het vuur uit en roer er de koriander en de muntblaadjes door. Zet dit gehaktmengsel even apart. Van de patissons een kapje afsnijden. Verwijder er met een lepel alle pitten uit maar laat het vruchtvlees zitten. Vul de patissons met het gehakt en zet het dekseltje er bovenop.

Serveer met een lepel en een vork zodat gehakt en vruchtvlees eruit gehaald kunnen worden. Geef hierbij een schaal pandanrijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden