OOSTERS Ajam panggang

Een Maleisische manier om kip te bereiden: eerst wordt de kip in een gekruide kokossaus gaargekookt om daarna op de barbecue een bruin kleurtje te krijgen. Het voordeel van deze methode is dat de kip al een dag van te voren gekookt kan worden en bovendien komt het vlees zeker gaar van de barbecue. Mocht het geen barbecueweer zijn, dan kan de kip ook heel goed onder de grill. Dat speciale barbecuesmaakje zult u dan wel moeten missen.

TINEKE SLUIJTER

Benodigdheden voor vier personen:

1 flinke kip, 1 ui,# 2 teentjes knoflook,# stukje gemberwortel (2 cm),# 5 rode pepers, 1 theelepel trasi,# 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen komijn (djintan),# 100 gram santen,# 1 serehstengel, 2 citroenbladeren (djeroek poeroet),# 2 theelepels zout,# 1 citroen, 1 eetlepel olie.#

De kip in vier stukken verdelen. Spoel ze af onder de koude kraan en dep de stukken droog met wat keukenpapier. In een keukenmachine de ui, knoflook, gember, rode pepers, trasi tot een pasta pureren. Roer hier de gemalen koriander en komijn doorheen. Wrijf de stukken kip in met deze pasta en laat de kruiden zo een half uurtje intrekken. In een pan vier deciliter water aan de kook brengen. Los hier al roerend de santen in op. Kneus de serehstengel (leg er bijvoorbeeld een knoop in) en voeg deze samen met de citroenbladeren en zout aan de kokosmelk toe. Leg de stukken kip in de saus en kook ze, zonder deksel, in ongeveer twintig minuten gaar. De stukken regelmatig omscheppen. Schep de gare stukken kip uit de pan.

Vet het rooster van de barbecue in met een eetlepel olie. Als de barbecue goed heet is, de stukken kip op het rooster leggen. De kip aan beide kanten bruin laten worden. De citroen in vieren snijden en deze bij de kip serveren. Besprenkel de kip met wat citroensap naar smaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden