Oostenrijkse presidentsverkiezingen ongeldig verklaard

Alexander Van der Bellen: toch niet tot president verkozen Beeld AFP
Alexander Van der Bellen: toch niet tot president verkozenBeeld AFP

Oostenrijk moet opnieuw naar de stembus, zo heeft het Constitutioneel Hof van dat land vandaag bepaald. Bij de presidentsverkiezingen in april zijn te veel onregelmatigheden vastgesteld.

De zaak was aangespannen door de rechts-populistische FPÖ. Hun kandidaat, Norbert Hofer (45), had de verkiezingen nipt verloren van de Groene kandidaat, Alexander Van der Bellen (72). Het verschil tussen de twee kandidaten bedroeg zo'n 30.000 stemmen.

Maar bij het tellen van de stemmen die per post binnenkwamen zou er op heel veel plekken iets misgegaan zijn. Zo werden de enveloppen in veel districten al op zondagavond geopend, terwijl dat pas op maandagmorgen toegestaan was. Ook werden in sommige gevallen de enveloppen geopend door personen die daar niet officieel toe bevoegd waren.

'Geen fraude'
Het Hof komt tot de conclusie dat die onregelmatigheden inderdaad hebben plaatsgevonden. Alleen de poststemmen opnieuw uitbrengen kan niet, en dus moet de hele verkiezing over.

Overigens benadrukte Gerhart Holzinger, de president van het Hof, dat er tijdens het onderzoek geen aanwijzingen zijn gevonden dat er daadwerkelijk gefraudeerd is. Het zou eerder om onhandigheden gaan. Het Hof beveelt dan ook betere training aan van de leden van het stembureau.

Overigens benadrukte Gerhart Holzinger, de president van het Hof, dat er tijdens het onderzoek geen aanwijzingen zijn gevonden dat er daadwerkelijk gefraudeerd is. Het zou eerder om onhandigheden gaan. Het Hof beveelt dan ook betere training aan van de leden van het stembureau.

"De beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar", zei Holzinger in zijn toelichting. "Het oordeel dient ertoe het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie te versterken."

De nieuwe president zou komende week beëdigd moeten worden. Nu neemt het driekoppige presidium van de Nationale Raad (het lagerhuis van het parlement), waartoe ook Hofer behoort, de functie van staatshoofd voorlopig waar.

De nieuwe verkiezingen zullen naar verwachting in september of oktober worden gehouden. Alleen de tweede stemronde moet over, waarbij Van der Bellen en Hofer als overgebleven kandidaten na de eerste ronde het tegen elkaar moesten opnemen.

Verdeeld land
Dat de verkiezingen over moeten, betekent dat Oostenrijk eens te meer verscheurd zal worden tussen twee kampen. De verkiezing toonde uitvergroot de enorme polarisatie waar de Europese politiek al een tijd aan ten prooi is gevallen.

"Gechargeerd gezegd: Vrouwen, hoogopgeleiden en stedelingen stemden massaal voor de Groene kandidaat Van der Bellen. Mannen, lager opgeleiden en plattelanders kozen Hofer", schreef Trouw-redacteur Joost van Egmond eerder in een analyse van de verkiezingsuitslag.

Norbert Hofer, kandidaat van de rechts-populistische FPÖ, en tevens lid van het driekoppige presidium van het Oostenrijkse lagerhuis. Beeld afp
Norbert Hofer, kandidaat van de rechts-populistische FPÖ, en tevens lid van het driekoppige presidium van het Oostenrijkse lagerhuis.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden