Oostenrijkse minister wil migranten op eiland opvangen

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz. Beeld REUTERS
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz.Beeld REUTERS

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz oppert in een interview dat de Europese Unie kan voorkomen dat asielzoekers het continent betreden door hen vast te houden op eilanden, naar Australisch voorbeeld.

"De Europese Unie moet een voorbeeld nemen aan aspecten van het Australische model voor het beheer van de migratiestromen", zegt de conservatieve minister in een interview met de krant Die Presse die zondag verschijnt.

De Australische marine stuurt illegale boten systematisch terug. Vluchtelingen die er toch in slagen de Australische kust te bereiken, worden in de periode dat hun asielaanvraag wordt onderzocht naar grote detentiekampen gebracht, zoals dat op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea, op het eiland Nauru in Micronesië of op het Kersteiland in de Indische Oceaan.

"Het Australische model is natuurlijk niet volledig reproduceerbaar, maar de principes zijn ook toepasbaar op Europa", zegt Kurz, die zich verder erg sceptisch toonde over het akkoord met Turkije, dat de vluchtelingenstroom naar Europa moet indammen.

Rigoureus grensbeleid
Volgens Kurz kan het onderbrengen van vluchtelingen op eilanden asielzoekers in de toekomst ontraden naar Europa te komen. Sinds de Australische regering deze politiek invoerde, komen er geen vluchtelingenboten meer naar de Australische kusten. Bovendien kunnen de vluchtelingen op die eilanden geen aanspraak maken op het Australische rechtssysteem.

Het land haalt zich met die politiek overigens wel de woede op de hals van mensenrechtenorganisaties. De erbarmelijke omstandigheden op de eilanden worden bovendien sterk bekritiseerd.

Oostenrijk, dat bestuurd wordt door een coalitie van sociaaldemocraten en conservatieven, ving op het hoogtepunt van de migratiestroom in 2015 ongeveer 90.000 asielzoekers op, die Europa bereikten via de Griekse kust. Sindsdien heeft de regering de asielvoorwaarden aangescherpt, en nam ze het initiatief om een einde te maken aan de doorstroom van migranten naar het noorden van Europa via de Balkanlanden.

undefined

Een stroom vluchtelingen probeerde in oktober vorig jaar vanuit Hongarije de grens met Oostenrijk over te steken. Beeld epa
Een stroom vluchtelingen probeerde in oktober vorig jaar vanuit Hongarije de grens met Oostenrijk over te steken.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden