Oostenrijkse kanselier Kurz boekt klinkende overwinning

Een week nadat de Oostenrijkse regeringscoalitie vanwege een corruptieschandaal uiteenviel, heeft de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van kanselier Sebastian Kurz een klinkende verkiezingsoverwinning behaald. Exitpolls gaven hem zondagavond 34,9 procent van de stemmen, een winst van 8 procent.

Runa Hellinga

De voormalige coalitiepartner FPÖ, een rechts-populistische, eurosceptische partij die vóór 'Ibiza-gate' volgens opiniepeilingen op winst stond, eindigde met 17,2 procent als derde en raakt een zetel in het Europese parlement kwijt. Daarmee werd de partij afgestraft voor het gedrag van inmiddels ex-leider Strache, die zwichtte voor Russisch geld in een naar later bleek in scène gezette ontmoeting op Ibiza met de nicht van een Russische miljardair.

Vanwege het schandaal kregen de EU-verkiezingen in Oostenrijk plotseling ook duidelijke binnenlandse betekenis. Maandag stemt het Oostenrijkse parlement over een vertrouwensmotie tegen de kanselier. Kurz zelf rekent erop dat die wordt aangenomen, maar de uitslag maakt duidelijk dat hij het parlement misschien niet meer achter zich heeft, maar wel een groot deel van het volk.

Buiten de ÖVP hebben alle Oostenrijkse partijen verloren, de een meer dan de ander. De socialistische SPÖ eindigde als tweede en houdt ondanks een verlies van 0,6 procent waarschijnlijk vijf zetels. Ook de liberale NEO's hoeven hun ene zetel niet in te leveren.

De Groenen verloren 1 procent en staan nu op 14 procent. Zij moeten waarschijnlijk een van hun drie zetels in het Europese parlement inleveren. Voor die partij is dat reden voor een feestje, want bij de parlementsverkiezingen anderhalf jaar geleden wisten de Groenen de kiesdrempel van 5 procent niet te halen. Het EU-resultaat geeft hen goede hoop dat ze bij de vervroegde parlementsverkiezingen in september ook in het Oostenrijkse parlement terug zullen keren.

Lees alles over de Europese verkiezingen in ons dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden