Oostenrijkse deelstaat eist dat asielzoekers dankbaar zijn dat ze in Oostenrijk mogen wonen

Een veelbesproken regionale minister voor asielzaken komt met leefregels voor migranten in Oostenrijk.

Asielzoekers die voet zetten in de deelstaat Neder-Oostenrijk krijgen in de toekomst een lijst met ‘tien geboden’ overhandigd. Het gaat niet om bijbelse leefregels, maar om een initiatief van de populistische anti-migratiepartij FPÖ. Architect is de regionale minister voor asielzaken Gottfried Waldhäusl. Hij heeft zijn ‘tien geboden voor immigratie’ opgesteld om asielzoekers beter te helpen integreren in de Oostenrijkse maatschappij, zei hij begin deze week.

“Voed je kinderen op volgens de Oostenrijkse waarden”, is een van de regels. “Respecteer religieuze vrijheid” een andere en “Laat dieren niet onnodig lijden”. Maar vooral het tiende gebod heeft in Oostenrijk veel wenkbrauwen doen fronsen. Dat komt er op neer dat asielzoekers ‘dankbaarheid moeten tonen aan Oostenrijk’.

Publiciteitsstunt

“We geven deze mensen bescherming en alles wat ze nodig hebben”, lichtte Waldhäusl zijn leefregel toe, “en we verwachten een zekere mate van dankbaarheid”. Hoe die verplichte ‘waardering’ eruit moet zien, maakte hij niet duidelijk. De tien geboden - beschikbaar in vijftien verschillende talen - zullen bij de officiële documenten voor een asielaanvraag worden uitgedeeld.

De conservatieve regeringspartij ÖVP doet de leefregels af als publiciteitsstunt. Asielzoekers krijgen in Oostenrijk immers al van alle kanten te horen wat er van hun integratie wordt verwacht. Ze moeten onder andere Duits leren en krijgen les over de Oostenrijkse normen en waarden.

Oppositiepartij Neos spreekt liever van een afleidingsmanoeuvre. “De tien geboden hebben alleen als doel de aandacht af te leiden van de chaos rondom het kantoor van Waldhäusl”, zei Indra Collini van die partij. De Oostenrijkse justitie zou een onderzoek naar corruptie binnen Waldhäusls kantoor zijn gestart.

Eerder ophef

Eind vorig jaar was er ook al veel te doen rondom de regiominister, toen hij een opvang voor ‘jonge, beruchte probleemfiguren’ oprichtte. Dat centrum in Drasenhofen, tegen de Tsjechische grens, werd door prikkeldraad omgeven. De minderjarige migranten die er waren ondergebracht, werden streng bewaakt. De controversiële opvang kwam Waldhäusl op veel kritiek te staan. Uiteindelijk moest het centrum sluiten en werden de jongeren elders opgevangen.

Op landelijk niveau voert de regering van kanselier Sebastian Kurz een strikte migratiepolitiek om asielaanvragen zo veel mogelijk te ontmoedigen. Zo lanceerde hij eerder een plan om asielzoekers preventief op te sluiten als de overheid denkt dat ze een bedreiging voor de veiligheid vormen.

Lees ook: 

VN: Terugtrekking van Oostenrijk uit migratiepact is ‘bizar’ 

Bij nader inzien wil Oostenrijk zich toch niet committeren aan de migratie-afspraken. De VN zijn verbijsterd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden