Oostenrijk

Oostenrijkse coalitie werpt zich op migratie en milieu

Kanselier Sebastian Kurz leidt een kabinet dat voor het eerst in de geschiedenis van Oostenrijk uit meer vrouwen dan mannen bestaat.  Beeld EPA
Kanselier Sebastian Kurz leidt een kabinet dat voor het eerst in de geschiedenis van Oostenrijk uit meer vrouwen dan mannen bestaat.Beeld EPA

In Oostenrijk is dinsdag het nieuwe kabinet geïnstalleerd. Dat bestaat voor het eerst in de geschiedenis van het land uit meer vrouwen dan mannen. Negen van de zeventien kabinetsleden zijn vrouw.

De installatie gebeurde precies honderd dagen nadat Oostenrijk naar de stembus ging. De uitkomst daarvan was nogal een puzzel: de conservatieve ÖVP, een partij die bekendstaat om haar harde lijn over immigratie, werd de grootste, maar haalde geen absolute meerderheid. Het lag niet voor de hand wie de coalitiepartner zou moeten worden.

Na maandenlange gesprekken is het gelukt een regering te vormen waaraan naast de ÖVP ook de Groenen meedoen. Het is voor het eerst dat die gaan regeren.

Sebastian Kurz, de kanselier, zei bij de installatie dat zijn regering ‘de grenzen en het klimaat zal beschermen’. Oostenrijk wil onder meer in 2040 klimaatneutraal zijn.

Met de installatie van zijn regering is Kurz ook weer de jongste regeringsleider van de wereld. De afgelopen maanden mocht de Finse Sanna Marin zich de jongste noemen, maar Kurz is met zijn 33 jaar een jaar jonger dan zij.

Kurz was al eerder de jongste regeringsleider, toen hij aan het hoofd stond van de vorige regering. Die bestond uit de ÖVP met de radicaal-rechtse partij FPÖ. Een schandaal waarin FPÖ-leider Strache een hoofdrol speelde, maakte een vervroegd einde aan zijn regeringstermijn. In een video, opgenomen op Ibiza, werden schimmige deals gesloten met een vrouw die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch. Later werd Strache ook beschuldigd van corruptie.

Lees ook:

De nieuwe Oostenrijkse regering wordt met nieuwsgierigheid bekeken: akkoord tussen de Groenen en rechtse ÖVP

Er is een akkoord tussen de Groenen en de rechtse ÖVP. Maar de groene achterban mort over anti-immigratiebeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden