Oostenrijk vindt dat landen zelf mogen bepalen of ze vluchtelingen ontvangen

Sebastian Kurz.Beeld EPA

Oostenrijk wil een nieuw vluchtelingenbeleid voor de Europese Unie. De nieuwe bondskanselier van Oostenrijk, Sebastian Kurz, is van mening dat EU-lidstaten zelf moeten kunnen bepalen of en hoeveel vluchtelingen ze ontvangen.

Dat zegt de 31-jarige Kurz in Bild Am Sonntag. De net begonnen bondskanselier pleit voor een beleidsverandering: de verdeling van migranten in de EU volgens vaste quota werkt volgens hem averechts. "Staten dwingen vluchtelingen te accepteren, helpt Europa niet. Als we dit pad blijven volgen, zullen we de Europese Unie alleen verder verdelen."

In september 2015 besloten de ministers van binnenlandse zaken van de EU ondanks verzet van Oost-Europese landen 120.000 asielzoekers volgens een quotasysteem binnen de EU te verdelen. Maar het project dreigt te mislukken omdat de landen het niet eens kunnen worden over de verdeling van asielzoekers.

'Zinloze discussie'

De discussie over een quotum was grotendeels zinloos, zegt Kurz in Bild am Sonntag. "Omdat de migranten die op weg zijn naar Europa niet naar Bulgarije of Hongarije willen. Ze willen vooral naar Duitsland, Oostenrijk of Zweden."

Kurz schaart zich met zijn uitlatingen achter Bulgarije, Hongarije, Tsjechië en Polen - landen die geen vluchtelingen accepteren. Volgens statistiekbureau Eurostat vraagt ​​momenteel 60 procent van alle migranten die naar de EU komen asiel aan in Duitsland.

Kurz zegt dat de problemen met het vluchtelingen- en migratiebeleid van de EU dringend opgelost moeten worden. "De grenzen tussen asiel en economische migratie zijn momenteel vervaagd."

Het gaat erom mensen te helpen in hun land van herkomst. Als dat niet mogelijk is, dan in de buurlanden, aldus Kurz. "Als dat niet mogelijk is, dan op het continent in veilige gebieden. De EU moet dat ondersteunen, misschien zelfs organiseren en militair beveiligen." 

Alleen als laatste stap kan volgens Kurz bekeken worden, wie mogelijk naar Europa kan komen.

Welke richting gaat Oostenrijk op?

De invulling van het buitenlandse politieke beleid wordt maatgevend voor de richting die Kurz op wil en Oostenrijk opgaat: die van Europa, of die van Hongarije en Polen die zich steeds meer van Brussel afkeren.

Kurz vindt dat het aantal asielzoekers omlaag moet, er komt strengere grensbewaking en wie asiel aanvraagt, moet al zijn geld en zijn mobiel inleveren - dat laatste om gegevens over vluchtroute en contacten te kunnen onderzoeken. Tot hun erkenning krijgen asielzoekers geen geld, alleen verzorging in natura. Verder wil hij mensen terugsturen naar het eerste EU-land waar ze asiel hebben aangevraagd, veelal het vluchteling-onvriendelijke Hongarije.

Kinderen van asielzoekers mogen pas naar school als ze voldoende Duits spreken, en dat geldt ook voor andere migrantenkinderen: wie op zijn zesde onvoldoende Duits spreekt, is niet 'schoolrijp' en komt in een aparte klas. Daarnaast wil de regering door de uitgave van een gestandaardiseerde koran en 'uitvoerige controle op de wijze waarop de leer wordt verspreid' de invloed van de islam beperken. De financiering van moskeeën door buitenlandse geldschieters is al verboden, maar islamitische scholen worden ook taboe.

Lees ook:

Het regeringsprogramma van de nieuwe Oostenrijkse coalitie tussen ÖVP en FPÖ wemelt van plannen voor strengere gevangenisstraffen, publieke controlecamera’s en afluisterprogramma’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden