Oostenrijk is eigenlijk niet zó 'buitenlandervijandig'

In de regeringsverklaring van het nieuwe rechts-conservatieve kabinet van Oostenrijk is onder de kop 'Integratie' een hoofdstuk gewijd aan de regeling van de instroom van buitenlanders. En die begint met een geruststelling aan het adres van al die velen die door die brandende kwestie, alleen al bij de gedachte aan 'het Oostenrijk van Jörg Haider', uit de slaap gehouden worden.

'Oostenrijk zal zijn humanitaire verplichtingen tegenover alle personen die volgens de Geneefse vluchtelingenconventie recht op asiel hebben, in volle omvang nakomen', heet het. Waarbij wel onderscheid gemaakt moet worden tussen politieke asielzoekers, de facto vluchtelingen en immigranten. Tot die laatste categorie behoren de zogeheten 'economische vluchtelingen'.

Over de 'buitenlandervijandige' houding van de zwart-blauwe coalitie van üVP en FP & Ouml; doen minstens evenveel ficties als feiten te ronde. Een feit is dat de regering er naar streeft om een toelatingsquotum te hanteren van zo'n 8 000 economische vluchtelingen per jaar. Fictie daarentegen is dat dit een ernstige verslechtering is. Feit is namelijk dat dit getal grosso modo hetzelfde is als waarmee de vorige, door de socialistische SP & Ouml; gedomineerde regering met SP & Ouml;-minister van binnenlandse zaken Schlögl jarenlang heeft gewerkt.

Het valt nogal mee met Oostenrijks Fremdenfeindlichkeit. In vergelijking met andere Europese landen doet Oostenrijk met zijn acht miljoen inwoners het op het gebied van asielopvang nog niet zo slecht. Van de pakweg 20 000 asielaanvragen werden er vorig jaar ruim de helft gehonoreerd, ongeveer hetzelfde aantal als in het jaar daarvoor. Ter vergelijking: het 59 miljoen inwoners tellende Frankrijk, dat zo hoog van de toren blaast over het 'extreem-rechtse' Oostenrijk, kreeg in het jaar 1998 ruim 22 000 asielaanvragen te verwerken. Daarvan werden er welgeteld 4 000 gehonoreerd. Over 1998 steekt Nederland met 45 000 asielaanvragen, waarvan 34 000 toegewezen, daar met kop en schouders bovenuit.

Tijdens de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina kreeg Oostenrijk een stroom van 95 000 vluchtelingen te verwerken. Daarvan zijn er uiteindelijk 60 000 in Oostenrijk achtergebleven, legaal en geïntegreerd. Ten tijde van de Kosovo-crisis voerde Oostenrijk een twee-sporenbeleid. In eerste instantie werd in de regio zelf een vluchtelingenkamp opgezet dat onderdak bood aan 7000 Albanese Kosovaren. Verder werd nog eens eenzelfde aantal in Oostenrijk opgenomen.

Het grootste probleem waar Oostenrijk nu mee worstelt is de instroom van illegalen. Oostenrijk, met zijn 1 300 kilometer grens met het voormalige Oostblok, heeft in 1998 het Schengen-verdrag ondertekend, en is derhalve verantwoordelijk voor de bewaking van deze Europese buitengrens. Vorig jaar noteerde de politie zo'n 42 000 illegale grensoverschrijdingen, ruim een verdubbeling van het jaar daarvoor.

De meeste illegalen komen uit Oost-Europa en het Midden-Oosten, maar de laatste tijd zoeken ook veel Afghanen via Oostenrijk hun heil in West-Europa. Karinthië, de zuidelijke provincie waar Jörg Haider de scepter zwaait, loopt met het wassende aantal illegalen in de pas met het landelijk niveau. Koploper is Tirol, waar vorig jaar 6 147 illegalen (onder hen 400 mensensmokkelaars) onderschept werden. Driemaal zoveel als in het jaar daarvoor. Volgens de Oostenrijkse autoriteiten gelden voor negentig procent van de illegalen economische motieven.

Eén categorie Oostenrijkers is in elk geval niet blij met de quota voor economische vluchtelingen. De hotelbranche is bepaald ongelukkig met het maximale aantal 'tijdelijk werkers', dat de (vorige) regering voor de hotel- en toeristensector heeft vastgesteld. 400, in plaats van de 2 500 waar de branche om zit te springen, met name in de ski-gebieden. Maar wellicht dat die nu wegens een mogelijke vakantieboycot niet meer zo nodig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden