Oostelijke vogelstroom

De aanhoudende oostelijke winden van de laatste weken hebben voor een aanzienlijke verschuiving van de trekweg van een aantal vogels gezorgd. Vooral bij het aantal roofvogels zoals wespendieven en roodpootvalken. Veel vogels zijn op hun reis door Midden-Europa - opgestuwd door een prettig rugwindje - uiteindelijk bij de Waddeneilanden terechtgekomen. Daar moesten ze een stevige koerscorrectie naar het noordoosten uitvoeren om nog in hun broedgebieden in Noord- en Oost-Europa te geraken.

Zo werden de afgelopen twee weken in totaal 621 langstrekkende Roodpootvalken gemeld bij de Dutch birding association, de organisatie die gegevens over zeldzame vogels verzamelt. De kleine insektenetende valken opereerden meestal in groepjes. Eerdere, minder omvangrijke invasies vonden plaats in 1976, 1978 en 1988. Ook zwarte ooievaars (zeldzame familieleden van de bekendere witte ooievaar: 24 exemplaren) en zwarte wouwen (middelgrote roofvogels: 51 exemplaren) vertoonden zich en in veel grotere aantallen en veel westelijker dan normaal.

Bijna schokkend was tot nog toe het aantal geregistreerde wespendieven, sterk op de buizerd gelijkende roofvogels, die zich voeden met wespenbroed maar die naar men aanneemt tijdens de lange trektocht van duizenden kilometers vasten. Van deze Afrika-gangers - de enige van de genoemde vogelsoorten die wel in ons land broedt - werden op ons vasteland de afgelopen twee weken ruim duizend exemplaren gezien, terwijl vogelaars op de Waddeneilanden een stroom van 3 330 vogels telden.

Op plaatsen waar altijd al veel roofvogels passeren, zoals Falsterbo (Zweden), Tarifa (Spanje), en Istanboel (Turkije), zal men overigens wat meesmuilend om de Nederlandse aantallen lachen. Daar rekent men vrijwel jaarlijks in duizend- of tienduizendtallen. Het absolute record heeft overigens het Israelische Eilat. Begin mei, tijdens de voorjaarstrek, werden daar in het midden van de jaren tachtig eens 228 000 wespendieven op een dag gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden