Oost-west is voor zonnestroom soms 't best

De zonneweide bij Hölzengraben met de oost-west gerichte zonnepanelen.Beeld IBC Solar

De ontwikkeling van zonne-energie heeft weer een klein mijlpaaltje bereikt. Een zonnepark waar de panelen op oost en west staan gericht in plaats van zuid, heeft en Europese prijs gewonnen.

Het Duitse IBC Solar heeft met zijn oost-westopstelling in Hölzengraben de erkenning Intersolar Award 2014 in de wacht gesleept. de zonneweide werd vorig jaar al gerealiseerd en levert 6,4 MW aan zonnestroom.

Zonnepanelen worden bij voorkeur op het zuiden gericht, wat het hoogste rendement oplevert. Gevolg: in Duitsland met zijn vele zonnepanelen, wordt rond het middaguur nu vaak al een overdaad aan zonnestroom geproduceerd.
De meeste stroom is echter vaak nodig tijdens de ochtend en namiddag, en dan leveren de op het zuiden gerichte panelen juist minder stroom.
Door de panelen op het oosten en het westen te richten, wekken die juist op het moment dat de meeste stroom nodig is hun energie op.
Daarbij is de hellingshoek klein gehouden. Ik meen dat 15 graden in dit geval optimaal is, terwijl de op het zuiden gerichte panelen in onze contreien al gauw onder een hoek van 30 graden worden gezet. Door die kleine hellingshoek leveren panelen die oostwaarts gericht staan ook nog stroom als de zon 's middags in het westen staat, en omgekeerd.

Minder stroom, hogere prijs
Al met al produceren de panelen dan wel iets minder dan een paneel dat op het zuiden staat, maar de stroom levert in principe meer op omdat die op een moment wordt geleverd dat de vraag groot is. In de toekomst zullen er meer panelen oost-west moeten worden geplaatst om stroomproductie en stroomvraag meer met elkaar in overeenstemming te brengen.

Ik ben benieuwd of de ontwikkeling in Nederland snel navolging krijgt. Her en der zie ik op privédaken al wel oost- of westgerichte panelen, maar dat lijkt dan uit nood geboren...
Wie moet kiezen uit een oost- of westoriëntatie, adviseerde ik eind 2012 al eens om dan maar voor de middagzon te gaan.

Beeld IBC Solar
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden