Oost is Oost

Fotograaf en publicist Philip Mechanicus reisde naar Vietnam en merkte dat het land onvergelijkbaar is met de eigen, bekende wereld. ,,Alsof je door een gordijn stapt. Er is geen verbinding. Vergelijkingen trekken met Nederland is ijdel. Oost is Oost.''

Ook de ambassadeur spreekt met bewondering over de Vietnamezen. Iedereen die je tegenkomt doet dat. Ze zijn praktisch, ze zijn leergierig en ijverig. Op veel plaatsen slagen ze erin vier maal per jaar te oogsten. Rijst. Zelfs dichtbij de zee. Rijstvelden die tijdelijk niet in gebruik zijn worden benut als kweekvijver voor garnalen. Zo gaat het ook met vis. Vooral katvis wordt met duizenden kilo's tegelijk en diepgevroren naar het buitenland verscheept. Meesters in de benadering van de natuur. Veel geld wordt gestoken in research, vooral om de kwekers te leren hoe ze met verontreinigd water en de daaruit voortkomende ziektes om moeten gaan.

Mevrouw Dr. Nguyen Thi Xuan Thue is hoofd van een hoogstaand onderzoeksprogramma. Kweek van zeekomkommers en St. Jacobsschelpen is geen probleem meer. Laatste actie was de arme boeren de kunst van het slakken kweken bij te brengen. Voor consumptie in China, Taiwan en Singapore. Dat schijnt niet zo moeilijk te zijn. Maar softshell krabben zijn de volgende, wel weer heel lastige, uitdaging. Wellicht komt zelfs kreeft aan de beurt. Wereldwijd zijn ze daarmee bezig. Als Vietnam de race wint zitten ze goed.

Het menselijke is niemand vreemd. Je moet ook veel wachthuisjes hebben, op de viskwekerijen. Want stropers hou je altijd. Ook al is oost oost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden