Oost-Gronings communisme leeft voort

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het communisme in Oost-Groningen dood en begraven? Aan de gemeenteraadsverkiezingen van Oldambt doen maar liefst 38 communistische kandidaten mee.

Ellis Ellenbroek

Toen Anno Delhaas (71) voor de eerste keer mocht stemmen, vroeg hij zijn vader om advies. „Hij zei: wees erop verdacht dat het niet goed is als de kapitalisten de baas zijn. Maar als het communisme en alles wat links is de baas zijn, is het ook niet goed. Wij hebben het goed zolang die stromingen bang voor elkaar zijn. En zo is het ook. Mijn vader had volkomen gelijk.” Sinds dat moment stemt Delhaas communistisch, bij wijze van tegengeluid.

De gepensioneerde schilder staat 2 op de lijst van de Verenigde Communistische Partij (VCP), een van de elf partijen die vandaag strijden om 25 zetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Oldambt. De VCP ontstond tien jaar geleden in Scheemda, een van de fusiepartners, als afsplitsing van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), die zelf met acht kandidaten meedoet in Oldambt. De VCP-lijst telt dertig namen. De NCPN haalde in 2006 in Reiderland twee zetels.

Engel Modderman (58), lijsttrekker en tot nu toe het enige VCP-raadslid, in Scheemda, hoort het constant: het communisme zal nu wel dood zijn in Oost-Groningen, waar het sinds de jaren vijftig decennia lang hoogtij vierde. Hij vindt het een vreemde veronderstelling. „Het marxisme kun je ook vertalen naar nu.”

„In feite gaan we verder waar we gebleven zijn”, aldus de lijsttrekker op de vraag hoe dat vertalen gaat. „Opkomen voor de zwakkeren.” De fusie tussen Scheemda, Winschoten en Reiderland brengt uitdagingen genoeg. Het met sloop bedreigde gehuchtje Ganzedijk is bijvoorbeeld nog lang niet definitief gered, al is de ergste dreiging na hevige protesten overgedreven.

Van de VCP had de gemeente Oldambt niet gehoeven, maar nu de fusie een feit is, strijdt de partij voor behoud van voorzieningen in alle dorpen. Angst is dat straks alles geconcentreerd wordt in het grote Winschoten. „Als je voor een paspoort van Midwolda naar Winschoten moet, ben je een dag onderweg, met het openbaar vervoer van nu.”

Blauwestad, het prestigieuze wonen-aan-het-water-project, is ook zoiets. De VCP, fel tegenstander van Blauwestad, stelt voor er vluchtelingen op te vangen nu de kavelverkoop zwaar tegenvalt. De VCP’ers worden fel als het over Blauwestad gaat. Modderman roept dat de provincie liegt als ze zegt dat de investeringen die de drie gemeentes gedaan hebben weer terugvloeien naar de burgers. En Anja Mickat (39), nummer 9 op de lijst, roept: „Blauwestad zou goed zijn voor onze scholen. Maar nu willen ze daar zelf een school hebben. Dat klopt toch niet?”

Tegenover de felheid staat een bescheiden verkiezingscampagne. De VCP legde manifesten, verkiezingsprogramma’s en speerpunten in een kraampje, maar leurde niet met pennen, ballonnen of tomatensoep, zegt Modderman. „Wat wij weggeven, is waar we voor staan. En het is heel opvallend, we hebben een paar keer programma’s moeten laten bijdrukken.”

Gevraagd naar een voorspelling van de uitslag zegt Modderman dat hij uitgaat van een zetel voor de VCP. „Maar zeker de eerste tien van onze lijst zijn geschikt voor de raad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden