Oost-Europese 'barbaren' komen Cameron goed van pas

Roma-families verlaten hun kamp nabij Nice nadat ze zijn weggestuurd door de Franse politie.Beeld reuters

Nu over een maand de arbeidsmarkt geheel wordt opengesteld voor Bulgaren en Roemenen, proberen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland de toegang van migranten tot hun sociale zekerheidsstelsel te beperken. Het staat haaks op de Europese waarden, betreurt de Bulgaarse columnist Rouslan Iordanov.

"De schemer is ingetreden, maar de barbaren zijn nog niet tevoorschijn gekomen. Van de grenzen zijn de gezanten teruggekomen: "De barbaren bestaan niet meer!", zeggen ze. Wat moeten we nu, zonder hen? Ze waren zo bruikbaar voor het oplossen van onze problemen...".

Zo eindigt het gedicht 'In afwachting van de barbaren' van de Griekse dichter Konstantínos Kaváfis (1863-1933).

De afgelopen dagen hebben de rijke landen van West-Europa de eeuwenoude bedreiging van de barbaren herontdekt. Deze keer komt deze dreiging vanuit hun arme 'familie' uit het oosten van het continent. De Britse premier toverde de afgelopen week een reeks maatregelen uit zijn hoed die erop gericht is het aantal Roemeense en Bulgaarse ingezetenen die aan de slag willen op de Britse arbeidsmarkt en gebruik willen maken van het sociale stelsel, in te perken.

Nationalistische partijen
Duitsland en Frankrijk hebben zich inmiddels bij Groot-Brittannië gevoegd door aan te geven eveneens extra beperkingen voor Bulgaren en Roemenen in te willen voeren. Terwijl de drie machtigste landen van de EU gelijktijdig besloten barrières op te werpen, heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Ten eerste: de schuldencrisis, die vooral het zuiden van het continent heeft geraakt, heeft geleid tot een toestroom van immigranten uit deze landen, bovenop de groep Oost-Europese immigranten.

Ten tweede is er de opkomst van de nationalistische, isolationistische en anti-Europese partijen die een steeds belangrijkere plaats innemen op het politieke strijdtoneel in Europa. In het Verenigd Koninkrijk weegt de stem van de UK van Nigel Farage steeds zwaarder in de debatten. Ook de Britse Nationale Partij (BNP), die nog extremistischer is, doet het goed. In Frankrijk is het de dynastieke partij van Jean-Marie Le Pen die de wind mee heeft. In Duitsland blijven extremistische neigingen echter onder controle, dankzij een strenge regelgeving over dit onderwerp.

Berooide immigranten zijn prooi geworden
Kortom, het Europa van 2013 verschilt nogal van het Europa waartoe Sofia en Boekarest in 2007 zijn toegetreden. Er wordt met geen woord meer gesproken over het herstel van de eenheid van het Oude Continent en over de deugden van de democratie en marktwerking. Nee, de berooide immigranten (vooral de Roma) uit Bulgarije en Roemenië zijn een gemakkelijke prooi geworden voor de sensatiekranten en tabloids.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden