Oost-Europa vooraan op lijst met vrouwen aan de top

©ANP Beeld
©ANP

Geen enkel Europees land heeft zo weinig topvrouwen als Nederland. De Nederlandse deeltijdcultuur is funest voor de doorstroom van vrouwen, die maar 19 procent van de bestuurs- en managementfuncties innemen, concludeerde adviesbureau Mercer in een internationaal onderzoek. "Vanuit een parttime positie kom je over het algemeen, hoe jammer ook, niet in aanmerking voor een topfunctie", zegt Jurgen van den Brink van Mercer.

Gemiddeld is de verdeling van topfuncties tussen mannen en vrouwen in Europa 71 procent mannen tegenover 29 procent vrouwen. Nederland mag dan het allerlaagst scoren, ook Duitsland blijft steken op 20 procent. Zelfs Noorwegen, waar een vrouwenquotum van 30 procent geldt, heeft volgens Mercer maar op 25 procent van de topfuncties een vrouw.

"De redenen daarvoor zijn cultureel en sociaal, maar soms is het discriminatie. Dit laatste gebeurt vaak onbewust; topmannen vinden het nu eenmaal fijn om mensen aan te nemen die op henzelf lijken. Dat patroon is erg moeilijk te doorbreken zonder helder beleid."

Het Europese gemiddelde wordt omhoog gehaald door voormalige Sovjetlanden. Vrouwen doen het daar goed als het gaat om het bekleden van hogere functies in het bedrijfsleven. Litouwen staat bovenaan met 44 procent, en Bulgarije heeft een tweede plaats met 43 procent.

Van den Brink: "Bijzonder om te zien. Vrouwen in de top van het bedrijfsleven in communistische landen werden destijds enorm gestimuleerd. Echter, nu de markt is opengebroken, blijkt het moeilijk daarmee door te gaan en wordt het verschil helaas weer groter. De buitenlandse bedrijven die de Oost-Europese markt betreden, stellen toch weer mannen aan op topposities."

Het Mercer-onderzoek strekt zich uit over 166 Nederlandse bedrijven en 7342 werknemers. Het is daarmee breder dan de jaarlijkse Female Board Index van de Erasmus Universiteit, uitgevoerd onder negen beursgenoteerde ondernemingen. In dit onderzoek pakt het percentage vrouwen nog kariger uit: 9,2 procent van de bestuurs- en commissarisposities wordt ingevuld door een vrouw. In 2016 zou 30 procent van de bestuursleden en commissarissen in Nederland, volgens een wettelijk streefcijfer, uit vrouwen moeten bestaan.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden