Oost-Europa eist eurodiscipline

AMSTERDAM - De centrale-bankpresidenten in Oost-Europa slaan alarm over de financiële discipline in de eurozone. Ze willen dat de twaalf eurolanden de teugels strak houden. Versoepeling van de regels -volgens de Duitse bondskanselier groeit het aantal voorstanders- kan volgens hen de toetreding van hun landen tot de eurozone in gevaar brengen.

Het stabiliteitspact, dat de financiën in de eurolanden aan banden legt, mag niet worden verzwakt, vindt de Poolse bankpresident Leszek Balcerowicz. ,,De voordelen wegen in hoge mate op tegen het korte-termijngewin dat politici verwachten van een los financieel beleid.''

Collega's uit Tsjechië en Polen vallen hem bij in de Financial Times. ,,Het gebrek aan discipline is een zeer slecht voorbeeld voor ons'', reageert Zsigmond Jarai, topman van de Hongaarse centrale bank. De bankgouverneurs vrezen dat ook hun regeringen de teugels zullen laten vieren, ook al omdat ze onder grote druk staan van vakbonden en coalitiepartners die stringente bezuinigingen in de gezondheidszorg en sociale uitgaven niet zien zitten. Twee maanden geleden waarschuwde topman Konrad Reuss van kredietbeoordelaar Standard & Poor's voor 'hervormingsmoeheid' in de Oost-Europese landen die volgend jaar bij de Europese Unie komen. ,,Nu het doel van toetreding tot de EU is bereikt, begint zich een soort vermoeidheid af te tekenen. Ze worstelen steeds meer met het financiële beleid en hebben niet meer de flexibiliteit om vooruitgang te boeken'', analyseert Reuss.

De Poolse centrale bank streeft ernaar om in 2007 de euro in te kunnen voeren. Dat zou buitenlandse investeerders aantrekken en de concurrentiepositie van Poolse bedrijven bevorderen. De bank is met deze wens al herhaaldelijk in conflict geraakt met de regering, die de overheidsuitgaven wil opvoeren om de economische groei aan te zwengelen. Het begrotingstekort loopt hard op naar 6 procent dit jaar, het dubbele van de limiet in de eurozone. De euro raakt daarmee uit het zicht tot zeker 2009.

Hoewel Tsjechië en Hongarije politiek stabieler worden geacht dan Polen, zijn ook daar spanningen. Verkiezingsbeloftes hebben de lonen en het begrotingstekort in Hongarije, dat in 2008 de euro wil invoeren, opgejaagd. Dat tekort bedraagt nu 9,4 procent, het hoogste in de toetredingslanden. Ook de inflatie is er moeilijk te beteugelen. Tsjechië staat voor bezuinigingen van bijna 7 miljard euro op de gezondheidszorg en pensioenen, maar vakbonden verzetten zich hevig. Premier Spidla heeft zijn lot ervan afhankelijk gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden