criminaliteit

Oorzaak branden Culemborg nog niet duidelijk

Afgelopen nacht gingen vijf auto's in Culemborg in vlammen op. Beeld ANP
Afgelopen nacht gingen vijf auto's in Culemborg in vlammen op.Beeld ANP

In Culemborg zijn afgelopen nacht in korte tijd in een stadswijk vijf autobranden geweest. Eerder op de avond brandde in Culemborg een voormalig zwembad volledig af, maar of er een verband is tussen de branden kan de politie nog niet zeggen.

redactie

De meldingen van de autobranden kwamen afgelopen nacht rond twee uur kort na elkaar bij de brandweer binnen, uit verschillende straten in de wijk, meldde de Gelderlander. De politie bevestigde dat het niet gaat om branden die zijn overgeslagen van de ene auto naar de andere.

Culemborg en de wijk Terweijde zijn niet onbekend met autobranden. In deze maand en ook eerder dit jaar zijn tientallen auto's uitgebrand in de plaats in de Betuwe.

Elders in Culemborg woedde gisteravond een grote brand in een leegstaand zwembad, het voormalige zwembad De Meer. Rond elf uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Het pand brandde volledig uit. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de autobranden en de brand in het zwembad.

Zwembad zou moskee worden

Het zwembadcomplex zou volgens plannen verbouwd worden tot moskee, islamitisch studiecentrum en ontmoetingplaats. De gemeente ging er deze zomer mee akkoord dat de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg het gebouw mocht kopen voor 410.000 euro. De moskee is nu nog gevestigd aan de Ridderstraat.

Een medewerker van de gemeente Culemborg zei te vermoeden dat de brand is aangestoken, omdat het pand was afgesloten van gas en elektra. Ook de voorzitter van het moskeebestuur, Hassan Barzizaoua, kon geen andere oorzaak bedenken.

Verzet tegen de komst van de moskee in het zwembad was er niet, zei de voorzitter van de organisatie Moslimjongeren Culemborg, Kamal Benmoghyt, vanochtend tegen de NOS. "We hebben in Culemborg nooit iets gemerkt van mensen die tegen de moskee zijn. We zijn nooit bedreigd en hebben ook nooit eerder te maken gehad met vandalisme."

Het oude zwembad in Culemborg brandde gisteravond volledig af. Beeld William Hoogteyling
Het oude zwembad in Culemborg brandde gisteravond volledig af.Beeld William Hoogteyling

Inzamelingsactie

Zeven moskeeën in het land beginnen een inzamelingsactie na de grote brand in het voormalige zwembad. De initiatiefnemers grijpen de vrijdagpreek aan om geld in te zamelen om "de materiële schade iets te verzachten'', lieten ze weten.

'Met grote schrik hebben wij gisteren het nieuws gevolgd over de brand in de toekomstige nieuwe moskee te Culemborg', schrijven de moskeeën in een verklaring. 'Wij zijn enorm aangeslagen door de gebeurtenis en spreken ons medeleven uit aan de gemeenschap in Culemborg.'

Het initiatief gaat uit van de Moskee Essalam in Rotterdam, Stichting as-Soennah in Den Haag, De Blauwe moskee in Amsterdam, De Middenweg in Rotterdam, El-Oumma moskee in Amsterdam, Moskee Omar Al Faruq in Utrecht en Moskee Ibrahim in Maassluis. 'Wij doen een vriendelijk beroep op alle moskeeën in Nederland zich aan te sluiten bij dit initiatief.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden