'Oorzaak Arabische opstand niet alleen politiek, ook klimaat speelt een rol'

Een jonge Jemeniet haalt water bij een openbare kraan. Het land heeft regelmatig te maken met watertekorten Beeld AFP
Een jonge Jemeniet haalt water bij een openbare kraan. Het land heeft regelmatig te maken met watertekortenBeeld AFP

'De Arabische opstand draait niet alleen om onvrede over politiek en economie, maar ook om toenemende druk op het milieu, de bevolkingsgroei en de klimaatverandering. Als we deze minder zichtbare krachten achter het Arabisch verzet negeren en ons alleen richten op politiek en economie, dan zullen we nooit in staat zijn de regio te helpen.'

New York Times columnist Thomas Friedman is de laatste in een reeks deskundigen die wijzen op de relatie tussen de toegenomen droogte en de sociale onrust in Noord-Afrika en het Midden Oosten. Telkens werd de lont in het kruitvat aangestoken door spanningen over water, voedsel of landbouwgrond, betoogt hij.

Zo begon de opstand in Tunesië met een fruithandelaar die zich uit wanhoop in brand stak. In Syrië waren het de boeren die het recht claimden om grond te kopen. De Jemenieten waren het zat dat topambtenaren waterputten sloegen terwijl zij als gewone burgers met hun handen van de bronnen af moesten blijven.

Natuurlijk is het in Syrië vooral het meedogenloze regime van president Bashar al Assad dat de inwoners de straat op drijft. "Maar dat is niet het hele verhaal", zo citeert Friedman Francesco Femia en Caitlin Werrell, twee wetenschappers van het Centre for Climate and Security in Washington. "De laatste jaren zien we dat een aantal sociale en economische veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van milieu en klimaat het sociale contract tussen Syrische burgers en de overheid hebben aangetast."

De twee klimaatwetenschappers verbazen zich er over dat buitenlanddeskundigen de opstand in Syrië niet aan zagen komen terwijl alle ingrediënten aanwezig waren. "En ze waren niet alleen aanwezig. Er is diverse keren over gerapporteerd, maar even vaak zijn deze rapporten genegeerd," schrijven zij op de site van het Amerikaanse klimaatcentrum.

Dat klimaatverandering grote invloed heeft op het leven in de Arabische regio, laten cijfers van de Verenigde Naties zien. Zo'n 800.000 Syriërs lieten de afgelopen jaren hun levensstijl en grond voor wat het was. Gedwongen door de droogte trokken zij naar de steden, waar ze op de repressie van het corrupte regime stuitten.

Blijven de klimatologische vooruitzichten zoals ze zijn, dan zal de droogte in Noord-Afrika en het Midden Oosten alleen maar verder toenemen. Met alle gevolgen voor de lokale stabiliteit, zo waarschuwt Francesco Femia.

De cijfers van het National Oceanic and Atmospheric Administration geven ook al weinig aanleiding te hopen op een mooie Arabische toekomst. Weinig regio's ter wereld zullen zo worden getroffen door droogte als de landen rond de Middellandse Zee. Dat is overigens inclusief de Zuid-Europese landen en Turkije.

In die gebieden zal de vraag naar water in de nabije toekomst explosief toenemen, niet in de laatste plaats omdat een groot deel van de Arabische bevolking onder de vijftien jaar is. Naar verwachting zorgt dat rond 2030 voor een bevolkingsgroei van 132 procent, iets dat de druk op het toch al schaars aanwezige water alleen maar vergroot.

Friedman vreest dat we over twintig jaar alleen nog maar praten over hoe we de bedreigingen van het milieu het hoofd kunnen bieden. Om zijn woorden kracht bij te zetten, citeert hij de voorzitter van het Earth Policy Institute, Lester Brown. Bovenaan de lijst met grootste bedreigingen voor de veiligheid plaatst hij klimaatverandering, bevolkingsgroei, waterschaarste, stijgende voedselprijzen en het toenemend aantal mislukte staten. Hij vraagt zich af "hoeveel mislukte staten we nodig hebben voordat de beschaving in de wereld ten onder gaat en alles uit elkaar valt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden