Oorlogskomedie trapt One Night Stands af

REMKE DE LANGE

Een oorlogskomedie over de onverwachte band tussen een Amsterdamse porseleinverzamelaar en een SS'er, een drama over de anonieme slachtoffers van de Bijlmerramp, een portret van een voormalige Feyenoord-hooligan die zijn leven probeert op te pakken: het is weer tijd voor One Night Stand, de serie korte speelfilms gemaakt door jong Nederlands talent.

Sinds 2004 heeft deze kweekvijver voor filmmakers, geïnitieerd door Filmfonds, Mediafonds en CoBo Fonds in samenwerking met de omroepen NTR, VARA en VPRO, van heel wat kleine namen grote gemaakt. Regisseurs als Mark de Cloe ('Mannenharten'), Boudewijn Koole ('Kauwboy') en Anna van der Heide ('Brammetje Baas') maakten de afgelopen jaren een One Night Stand. Acteurs als Ricky Koole en Sanne Vogel waren in verschillende afleveringen te zien. One Night Stands als 'Anvers' en 'Finnemans' werden onderscheiden met een Gouden Kalf.

Sanne Vogel is ook te zien in het droogkomische 'Verzet', waarmee de nieuwste serie van acht films vanavond van start gaat. 'Verzet' steekt opgewekt de draak met het heroïsche beeld dat Nederlanders graag koesteren van hun rol tijdens de Duitse bezetting. René van 't Hof speelt een nurkse man die in 1943 de oorlog kundig buiten zijn Amsterdamse grachtenappartement weet te houden: zolang hij kan genieten van zijn collectie exclusief servies is het leven goed. Totdat hij met een assertieve onderduikster (Vogel) wordt opgescheept. En in een met vossenbont getooide SS'er (Porgy Franssen) zijn gelijke vindt wat betreft liefde voor fijn aardewerk.

Een komedie over het nazi-tijdperk en Jodenvervolging? "Er zijn veel serieuze films over de oorlog gemaakt. De scenarioschrijver, Luuk van Bemmelen, en ik vonden het tijd voor een kluchtig verhaal met brutale grappen. Niet over helden, maar over gewone ploeteraars", zegt regisseur Rob Lücker (1977). "We stelden ons de situatie voor waarbij het absoluut niet botert tussen een gewone, laffe burger die uit eigenbelang handelt, en een irritante onderduiker. Het 'kleinburgerlijk leed' van een man die thuis zijn eigen oorlog voert."

De makers hadden weliswaar een geestig drama, geen historisch pamflet, voor ogen, ze legden het scenario toch voor aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Tot hun verrassing reageerde men daar enthousiast. Lücker: "Er bleken tal van dossiers over mensen die, geconfronteerd met duivelse dilemma's, ruzie hadden gekregen met hun onderduikers. Ze vonden het een leuke benadering."

Dankzij fijn acteerwerk (Bas de Keijzer is ook te zien, als morsige verzetsman) en grapjes die net langs de grenzen van het acceptabele scheren, worden de bekende archetypen van goed en kwaad, heldhaftigheid en slachtofferschap die we van zoveel oorlogsdrama kennen, net even gekanteld.

Goed gemaakt televisiedrama dat juist door de beperkte lengte (50 minuten) niet de diepte in hoeft maar wel prikkelt: voor de liefhebber beloven het acht mooie vrijdagavonden te worden.

'Verzet' is vanavond om 21.05 uur te zien op Ned 2. De andere One Night Stands worden de komende weken op vrijdagavond uitgezonden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden