Oorlogskinderen van toen doen nu hun verhaal

Sommige kinderen merkten weinig van de oorlog, anderen maakten vreselijke dingen mee. De reizende tentoonstelling 'Oorlogskind' vertelt, zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog, hun verhaal.

,,De zeventigers van nu hebben de oorlog heel bewust meegemaakt'', zegt Erik Somers van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod). ,,Zij zitten nu in een fase van hun leven waarin ze veel nadenken over hun verleden. En hun verhalen over wat ze als kind hebben beleefd, spreken ook een jong publiek aan.''

Somers is een van de opstellers van de Niod-expositie, die vandaag in besloten kring wordt geopend in Amsterdam. Vanaf vrijdag mag iedereen een maand lang komen kijken in Leeuwarden, waarna een tournee door Nederland volgt. Hoewel de expositie bestemd is voor een breed publiek, is extra aandacht besteed aan kinderen (vanaf groep 8). Scholen kunnen speciale boekjes en dvd's bestellen die door het Niod en de Anne Frankstichting zijn gemaakt, zodat ze een bezoek goed kunnen voorbereiden.

Het Niod vond twaalf kinderen van toen, elk met hun eigen boeiende geschiedenis. Op de tentoonstelling hebben zij ieder hun eigen 'paviljoen'. In korte filmpjes vertellen ze hun herinneringen aan de oorlog. In vitrinekasten bevinden zich ogenschijnlijk triviale voorwerpen die ze al die jaren hebben bewaard: een poëziealbum, een lucifersdoosje, een serviesje. Ook zijn meer dan 150 foto's van kinderen in de oorlog te zien. Zo ontstaat een beeld van allerlei aspecten van de oorlog: het verzet, het dagelijks leven, de oorlog in Indonesië en Suriname.

NSB-kind Peter Grootheest bracht een boek in: 'Moeder, vertel eens wat over Adolf Hitler'. Hij vond het geweldig bij de Jeugdstorm. Kwáád was hij toen hij bij een grote bijeenkomst op het Vrijthof in Maastricht de vlag niet mocht vasthouden. Later heeft hij veel nagedacht over de oorlog. Vreselijk vindt hij het nu als kinderen door hun ouders betrokken worden bij de politiek.

Beeldend kunstenaar Armando hing nieuwsgierig met vriendjes rond bij Kamp Amersfoort. Nee, bang was hij nooit echt. Werden er twee onderduikers gepakt, stond je met je armen omhoog. Dat hoorde erbij. Hij had trouwens ook heel andere dingen aan zijn hoofd. ,,Hoe je haar zat, dat was ook belangrijk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden