Oorlogsdreiging Congo

Twee rebellenbewegingen in de Democratische Republiek Congo hebben het bestand opgezegd dat deze zomer in Lusaka, Zambia, werd gesloten. Aanleiding is volgens de rebellen een aanval van regeringstroepen op de plaats Dongo, in het noordoosten van Congo.

Volgens de Congolese Bevrijdingsbeweging (MLC) en een factie van het Congolese Front voor Democratie (RCD) zijn ook andere steden in de regio aangevallen. Het leger van president Kabila zou onder meer bombardementen hebben uitgevoerd.

Oeganda, dat de twee groepen steunt, ontkent echter dat de bestandsovereenkomst, die in juli werd bereikt in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, zijn waarde heeft verloren. De Oegandese minister van regionale zaken Amama Mbabazi zei dat een schending nog niet meteen het einde van het akkoord betekent. Ook een door Rwanda gesteunde tak van het RCD spreekt tegen dat het bestand van de baan is, ,,al raakt ons geduld op'', aldus een woordvoerder.

Het vredesakkoord van Lusaka maakte een voorlopig einde aan de oorlog in Congo, waar zeven landen uit de regio bij betrokken zijn. Maar het akkoord kwam vorige week onder toenemende druk. De Congolese regering beschuldigde de rebellen ervan in het oostelijke dorp Kahungwe een bloedbad te hebben aangericht, waarbij honderd burgers zouden zijn gedood. ,,Hebben we nog meer bewijzen nodig over de instelling van de aggressors en over hun visie op het akkoord van Lusaka'', stelde een regeringswoordvoerder. ,,Als wij de volgende eeuw ingaan, zal dat zijn zonder de Rwandese, Oegandese en Burundese bezetters van ons grondgebied'', verklaarde minister van buitenlandse zaken Yerodia. De Verenigde Staten uitten hun bezorgdheid over de troepenbewegingen in Congo, waarmee beide zijden zich lijken voor te bereiden op een nieuwe gevechtsronde.

De toenemende spanning komt op een moment dat de Verenigde Naties juist hun inspanningen in Congo opvoeren. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met het sturen van vijfhonderd militaire waarnemers.

Volgens een VN-rapport heeft de oorlog, die in augustus 1998 begon, al zeker zesduizend mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen Congolezen zijn op de vlucht geslagen.

Vooral in gebied dat wordt gecontroleerd door de rebellen (het noorden en oosten van Congo) is sprake van ernstige schendingen van de mensenrechten. Zij maken zich schuldig aan verkrachtingen, verminkingen en moordpartijen, aldus het VN-rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden