Oorlogscorrespondentie van Wilhelmina nu in te zien

Brieven geven inkijkje in de omgang van de koningin met ministers

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Alle brieven en kattebelletjes die koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog aan het kabinet en individuele ministers schreef, zijn sinds gisteren openbaar.

De eerste dinsdag van elk jaar is Openbaarheidsdag. Dat is de dag dat de geheimhouding op bepaalde overheidsarchieven vervalt. Zo is het hele archief van het Kabinet der Koningin van 1940 tot en met 1945 - bij elkaar zo'n dertig strekkende meter - door iedere belangstellende in te zien bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Het is de vraag of er nog veel nieuws in zit. Historici Loe de Jong en Cees Fasseur (biograaf van Wilhelmina) zagen deze dossiers al in.

Voor amateurhistorici geeft de correspondentie een prachtig inkijkje in de omgang van Wilhelmina met ministers en met gezagsdragers in Nederlands-Indië. Een voorbeeld is de brief die zij vlak na de oorlog aan kabinetsformateurs Drees en Schermerhorn schreef. Ze was ontevreden over de samenstelling van het nieuwe kabinet. Wilhelmina wees erop dat vooral de zuidelijke provincies van het land enorm hadden geleden door de oorlog. 'U heeft mij niemand genoemd, minister of andere belangrijke functionaris, die geacht kan worden representatief te zijn, met name voor Zeeland en Limburg.'

Naast de brieven van Wilhelmina, zijn gisteren bijvoorbeeld ook de kabinetsnotulen uit 1990 openbaar gemaakt. Dat was het jaar dat de Golfoorlog uitbrak en Nederland discussieerde over de opvang van vluchtelingen in tentenkampen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden