Oorlogsbuit uit Hitlers Adelaarsnest opgedoken

(Novum/AP) - Een kunsthandelaar in de Verenigde Staten vertrouwde het niet toen iemand hem een aantal kunstvoorwerpen aanbood die volgens verpakking en bijbehorende documenten ooit aan Adolf Hitler waren geschonken. Een van de voorwerpen is een perkamenten geschiedenis van Hendrik de Leeuw, de 12de-eeuwse hertog van Beieren en Saksen en stichter van München.

Het boek is verpakt in een doos waar een adelaar en hakenkruisen op staan en is waarschijnlijk aan het eind van de oorlog meegenomen uit het Adelaarsnest, Hitlers buitenverblijf in Berchtesgaden in de Beierse Alpen.

De politie gelooft dat het gaat om stukken die in 2005 zijn gestolen uit een opslagplaats in Salt Lake City. Donderdag toonde zij de voorwerpen aan de pers, in de hoop dat het publiek kan helpen ze thuis te brengen. Enkele uren na de persconferentie kwam op grond van een tip nog een vermist voorwerp boven tafel.

De Amerikaan van wie de stukken twee jaar geleden werden gestolen had ze geërfd van zijn vader, die ze waarschijnlijk heeft meegenomen uit Europa, waar hij als soldaat in de Tweede Wereldoorlog vocht. Tot de collectie behoorden onder andere ook een buste van Hitler en een vaas met een hakenkruis erop.

De politie zei niet alleen te willen weten wie de stukken destijds uit de opslagplaats heeft gestolen, maar ook of degene die ze zestig jaar geleden de VS heeft binnengebracht, daar wel toe gemachtigd was. "Laten we uitzoeken aan wie ze echt toebehoren. Een museum in Duitsland? Zo ja, laten we ze dan teruggeven", zei rechercheur Scott van Waggoner.

Vorige week bood een andere voormalige Amerikaanse militair een uit het Adelaarsnest afkomstige wereldbol ter veiling aan. Hij kon daarbij militaire documenten overleggen waaruit bleek dat hij toestemming had gekregen om de globe als oorlogsbuit mee naar huis te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden