Oorlogje kijken om het gamen af te leren

Een gamer speelt het spel 'Call of Duty: Advanced Warfare'. Beeld reuters
Een gamer speelt het spel 'Call of Duty: Advanced Warfare'.Beeld reuters

Een Zweedse vader die zijn zoontjes te jong vindt voor gewelddadige videogames, nam hen mee naar het Midden-Oosten om hen een écht oorlogsgebied te laten zien. Nu ligt hij zelf onder vuur. Een spervuur van kritiek.

"Ik heb twee zonen, Frank en Leo. Ze zijn tien en elf. Vorig najaar, toen er een nieuwe versie van 'Call of Duty' uitkwam, wilden ze niets liever dan dit spel hebben. Ik maakte een deal met ze: we zouden naar een gebied reizen waar ze de gevolgen van oorlog en geweld in de realiteit konden ervaren. Daarna zouden ze alle videogames mogen spelen die ze maar wilden", schreef Carl-Magnus Helgegren een paar dagen geleden in een opiniestuk. Helgegren is universitair docent en journalist, die toen hij jonger was enige tijd in het Midden-Oosten heeft gewerkt.

Coulissen voor videogame
Het drietal reisde tien dagen naar Israël en de Palestijnse gebieden. "Het dichtste bij oorlog dat je kunt komen met een toeristenticket." Ze logeerden bij een Israëlisch gezin, deden de bekende toeristentrekpleisters aan, maar bezochten ook de Golanhoogte en de Westoever en het Sjoeafat-vluchtelingenkamp in Oost-Jeruzalem.

"De stadjes die we bezochten op de Golanhoogte kunnen zo de coulissen vormen voor een videogame: mijnenvelden, wegversperringen en kapot geschoten huizen."

Ondertussen probeerde Helgegren de complexe politieke situatie uit te leggen aan zijn zoontjes.

Eenmaal terug in het Zweedse Luleå besloten Frank en Leo om helemaal geen 'Call of Duty' meer te spelen. Eind goed al goed? Het verhaal kreeg een staartje. Vorige week verscheen namelijk de reportage van vader Helgegren over de gemaakte reis met de kop 'Retourtje Westoever'. Andere Zweedse media namen het verhaal over.

Ondergedompeld in napalm
De reacties waren niet mals. "De slechtste vader aller tijden", reageerde iemand. "Kun je wel! Je kinderen met opzet traumatiseren." "Je moet worden ondergedompeld in napalm."

Wat veel reageerders echter niet doorhadden, was dat het drietal de reis maakte in april dit jaar. Dus niet afgelopen maand, tijdens de heftige gewelddadigheden.

Een woordvoerster van de Swedish Games Industry, een van de snelst groeiende branches in Zweden, vond dat Helgegren hoe dan ook te ver was gegaan met zijn reis. Kinderen van alle generaties spelen oorlogje, onderstreepte zij. "Bij het gamen is het risico dat kinderen een steen tegen hun hoofd krijgen kleiner dan bij oorlogje spelen in de bosjes."

Volgens Helgegren laten de meeste Zweedse ouders hun kinderen urenlang gamen in een wereld met ultra-realistisch geweld omdat dit de weg van de minste weerstand is. "Zij durven de harde werkelijkheid achter de videogames niet onder ogen te zien. Zweden is een rijk land, met goede sociale voorzieningen. Een land dat al eeuwenlang niet in oorlog is geweest. Onze opvattingen over oorlog zijn naïef."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden