Oorlog tussen Georgië en Rusland

De sluimerende onrust in de Kaukasus is gisteren tot uitbarsting gekomen. Rusland geeft steun aan Zuid-Ossetië, nadat Georgië er binnenviel.

 • Saakasjvili roept op tot staakt-het-vuren
 • Een ’klein conflict’ van groot belang
 • Er staat meer op het spel dan alleen Zuid-Ossetië zelf
 • Dossier Zuid-Ossetië
 • Het ’bevroren conflict’ rond Zuid-Ossetië is ontbrand. Nadat Georgische troepen donderdagnacht de separatistische regio binnentrokken, heeft Rusland extra militairen, tanks en pantservoertuigen gestuurd om ’burgers en de Russische vredestroepen te beschermen’. Ook bombardeerden Russische vliegtuigen volgens Tbilisi bases in Georgië. Er zouden vijf toestellen zijn neergehaald.

  De Georgische president Michael Saakasjvili zei dat Rusland oorlog voert met zijn land. Zijn minister van buitenlandse zaken riep de wereld op zijn land te beschermen.

  De Georgische troepen gingen tot de aanval over, nadat er al dagen beschietingen waren tussen separatisten en Georgische troepen. Saakasjvili had de leiders van Zuid-Ossetië eerder donderdag nog vergaande autonomie aangeboden en gisteren zou verder worden gesproken. Daarna volgde toch de inval. De Zuid-Ossetische leider Kokoiti noemde dat een ’walgelijke en verraderlijke’ zet. Het separatistische bewind vroeg Rusland gelijk om de Osseten te beschermen. Velen van hen hebben een Russisch paspoort en de separatisten willen zich aansluiten bij Noord-Ossetië, dat in Rusland ligt.

  Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig af van Georgië, nadat Georgië zich onafhankelijk had verklaard van de Sovjet-Unie. Die stap van Zuid-Ossetië is echter door niemand erkend. Na een korte burgeroorlog kwam er een bestand, dat onder meer door Russische vredestroepen wordt bewaakt. Toen gisteren bleek dat twaalf Russen waren omgekomen door Georgisch mortiervuur, kondigde de Russische premier Poetin vanuit Peking, waar hij de opening van de Olympische Spelen bijwoont, een militair antwoord aan.

  Gisteravond werd rond Tschinvali nog zwaar gevochten. Volgens Zuid-Ossetische leiders zijn minstens 1400 doden gevallen, de Georgiërs zeggen 30 doden te hebben. Beide cijfers konden niet worden bevestigd.

  De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice riep Rusland gisteravond op „het grondgebied van Georgië te respecteren en zijn troepen terug te trekken.” De VN-Veiligheidsraad kwam gisteravond laat bijeen om over de toestand te overleggen.

  2|3VANDAAGEen ’klein conflict’ van groot belang

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden