Oorlog op Idfa

Het twaalfde International Documentary Filmfestival Amsterdam (Idfa) dat van 24 november tot en met 2 december in de Amsterdamse zalen van De Balie, het City-theater en het Filmmuseum te zien is, zal vooral veel oorlogsfilms bevatten, zo meldde festivaldirecteur Ally Derks op haar jaarlijkse persconferentie. Niet alleen voormalig Joegoslavië maar ook Oost-Timor zal in diverse documentaires uitgebreid aan de orde komen en een debat, al dan niet in aanwezigheid van minister De Grave, staat in de steigers.

Hoewel de Duitse regisseur Werner Herzog met de vertoning van zijn nieuwste film 'Mein liebster Feind' (over de haat-liefde-verhouding tussen Herzog en acteur Klaus Kinski), een retrospectief van zo'n zeventien films en een door hem samengestelde top-10 de centrale festivalgast is, is het nog onzeker of Herzog daadwerkelijk naar Nederland komt. Het geplande debat tussen Frederick Wiseman en Herzog, respectievelijk voor- en tegenstander van de direct cinema, is daarmee nog ongewis, evenals de komst van Steven Spielberg die naar aanleiding van de vertoning van 'The last days' uitgenodigd is om zijn holocaust-project nader toe te lichten.

Meer zekerheid kon Derks geven over de samenstelling van de competitie om de Joris Ivens Award die naast 23 buitenlandse documentaires drie Nederlandse bijdragen bevat: de openingsfilm 'Andre Hazes, zij gelooft in mij' van John Appel, 'Crazy', de blauwhelmen-documentaire van Heddy Honigmann en 'The red stuff' van Leo de Boer, over de eerste Russische kosmonauten.

Het complete programma van de Idfa is vanaf 18 november te raadplegen op de volgende website op internet: www.idfa.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden